„Вуйчо Ваньо“ отново в Народния

Близнаците Ангелови са сред героите в спектакъла на Николай Ламбрев-Михайловски

„Вуйчо Ваньо“ отново в Народния | StandartNews.com

Близнаците Дарин и Деян Ангелови са сред актьорите на Народния театър, които възраждат една от най-играните пиеси на великия Чехов. „Вуйчо Ваньо или не искам да си спомням нищо“ се казва версията на Николай Ламбрев-Михайловски по световноизвестната руска класика.  Чехов нарича своята пиеса “сцени от селския живот”. Но и тук нищо не е такова, каквото изглежда – нито вуйчо Ваньо е умореният и тих интелигент, нито професор Серебряков е само превзет интелектуалец, нито Елена Андреевна е просто отегчена красавица, нито Астров е горчивият и ироничен доктор, нито Соня е само тъжна и нещастна. Защото в тези сцени има и страст, и любов, и мечти, разочарования и надежди. „Животът се върти като панаирджийска въртележка… Но идва ден, когато спираш пред огледалото и искаш да изгориш досегашното. С ярост и болка отхвърляш настоящето и искаш да спасиш душа и тяло, хвърляйки се да търсиш нещо ново. Пропуснал си, проиграл си ценности, бил си сляп или просто не си успял дотук в битието, в мечтите, в любовта и във взаимността с другите. И се хвърляш в огледалото, чупиш го. Искаш да хванеш нещо, което виждаш в късчетата кристал. Да потънеш в него. Да имаш самочувствието, че не си излишен, че има смисъл от теб, че имаш цена. Вярваш, че това е истинското, а  се оказва, че и това стремление е илюзия или просто игра на въображението и желанието да постигнеш пропуснатото, неизживяното… И тогава какво? Трябва просто да се откажеш от живота или смирил се над истината за себе си, да продължиш, защото дните напред са си твои. Само този, който е преживял болката по пропуснатото и непостигнатото, вероятно може да приеме неудовлетвореността като енергия да се живее“, споделя Ламбрев-Михайловски. Под прожекторите са още Валентин Ганев, Виктория Колева, Стефан Къшев, Милена Атанасова, Илиана Коджабашева, Васил Ряхов, който и асистира на режисьора, Ева Данаилова.      

Музикалните изпълнения са на Йоана Ламбрева – пиано и Дарин Ламбрев – виолончело, а текстът на песните по нотите на Дони е на самия Ламбрев-Михайловски. Премиерите са на 21 и 22 февруари на камерната сцена. Следващите дати са на 26 февруари, 5 и 19 март, 9, 14 и 28 април. Преводът от руски е на Иван Николов, сценографията и костюмите – на Чайка Петрушева, мултимедията - на Слави Георгиев.

През годините „Вуйчо Ваньо“ е поставяна четири пъти Народния театър. Началото е през 1904-а - Сергиян Туцич избира Иван Попов, Кръстьо Сарафов, Васил Кирков, Златина Недева, Султана Николова и Гено Киров.  Четири години по-късно Пенчо Славейков режисира Чеховата пиеса със Златина Недева и Гено Киров, Кръстьо Сарафов, Христо Ганчев и Елена Снежина. През 1946-а Чехов играят абсолвентите от Държавната театрална школа при Народния под ръководството на Николай О. Масалитинов. За последно пиесата има премиера през 1959-а, когато режисьор е Кръстьо Мирски, а в образите влизат Виктор Георгиев, Мила Павлова, Славка Славова, Невена Буюклиева, Стефан Гецов, Андрей Чапразов, Борис Сарафов и  Пенка Икономова.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай