Водосвет за старта в Народния

Отец Валентин благослови театъра, трупата и зрителите за здраве и благоденствие

Водосвет за старта в Народния | StandartNews.com

Фото Божидар Марков

Народният театър „Иван Вазов“ за пореден път даде начало на новия си сезон с водосвет. По покана на директора Мариус Донкин отец Валентин от столичния храм „Свети Седмочисленици“ прочете молитва за здраве и благоденствие на трупата и зрителите. Водосветът по традиция бе отслужен на голямата сцена, където бе поставена емблематичната икона на Света Богородица.

Вече работят и двете каси на театъра, а първото представление за сезона на голямата сцена е на 13 септември - „Хъшове“. Но есенният афиш на академиците ще бъде открит с три от най-хитовите им нови спектакли - на „Аполония“ в Созопол на 5, 6 и 7 септември в читалище „Отец Паисий“публиката ще аплодира „Любовникът“ с Деян Донков и Радина Кърджилова, „Моята скъпа лейди“ с Мария Стефанова, Емануела Шкодрева и Михаил Билалов, „Когато гръм удари, как ехото заглъхва“ с Теодора Духовникова, Иван Юруков, Дарин Ангелов, Радина Боршош, Богдан Бухалов и Неделин Найденов.

На 21 септември  „Моята скъпа лейди“ от Израел Хоровиц пък гостува в Париж. Първата премиера е на 26 и 27 септември с „Каквото такова“ от Недялко Йорданов на камерна сцена с Емилия Радева, Янина Кашева, Иван Налбантов, Жоржета Чакърова, Любомир Младенов, Пламена Гетова, Богдан Глишев, Рут Рафаилова, Сава Пиперов, Ева Тепавичарова и Христо Терзиев.

На 29 септември и 2 октомври е премиерата на „Хубава риба“ от Марк Рейланс и Луис Дженкинс – режисьор е Ивайло Христов, а неговите актьори са Марин Янев, Стефан Мавродиев, Стоян Алексиев, Елена Телбис и Пламен Димов.

Един от големите проекти на Народния театър през новия сезон, както и цялата му втора половина, ще бъде посветен на 170 години от рождението на неговия патрон Иван Вазов. Това е драматизация на един от емблематичните, но някак недооценени романи на Патриарха на българската литература – „Нова земя“. По него вече работят драматурзите  Юрий Дачев и Мирела Иванова, а премиерата е предвидена за 9 юли, когато е рожденият ден на Вазов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай