Владо Пенев става поп Кръстю навръх Нова година

Големият актьор излиза във „Великденско вино“ в последната вечер на 2022 г.

Владо Пенев става поп Кръстю навръх Нова година | StandartNews.com

Неповторимият Владимир Пенев и Павлин Петрунов ще облекат одеждите на поп Кръстьо и Гечо Немия от пиесата на Константин Илиев „Великденско вино“ навръх 31 декември. С изключителния спектакъл на Явор Гърдев, чиято уникална сценография е на големия художник Павел Койчев, камерната сцена закрива календарната година. Екипът се подготвя за премиерата от 2019-та. Тя почти съвпада със 150-тата годишнина от обесването на Васил Левски – и отново припомня вечния дебат: предал ли поп Кръстю Дякона или не, има ли опрощение за греховете ни или не, може ли нацията да се покае, че не е спасила своя Апостол...  "С пронизващите думи на Константин Илиев и сред образите на Павел Койчев ще потънем в споделената болка и радост от онова тихо, мъдро, дълбоко и истинско родолюбие, на което все още са способни творци като тях двамата. Дори във време, когато лицата на светците висят по прасците“, споделя Явор Гърдев. Музиката за спектакъла е на Калин Николов, Свила Величкова е създател на костюмите.

Последното представление за 2022-ра на голямата сцена – също на 31 декември, е „Нора“ на Тимофей Кулябин по Ибсен. Актьорите в главните роли – Радина Кърджилова, Иван Юруков, Дарин Ангелов и Ана Пападопулу - общуват чрез своите телефони, изпращайки си съобщения в реално време, а публиката става свидетел на всичко, което се случва на техните екрани. Руският режисьор разказва драматичната семейна история на езика на нашия днешен живот, в който виртуалното общуване много често измества реалното. Няма контакт и затова е по-безопасно. Социалните мрежи са не само средство за общуване, но и организатор, и манипулатор, и регулатор на настроенията на обществото и политиката. Те променят света, речта, езика. А променя ли се човекът? Как се променя психологическият портрет на съвременния човек? И дали може да се види нещо повече от този портрет, освен екрана на мобилния му телефон? В спектакъла участват още актьорите Илиана Коджабашева, Зафир Раджаб, Василена Винченцо, Жаклин Даскалова, Благовест Благоев и Димитър Николов.

Александра Василева и Анна Станчева в дует на четвъртия етаж – на сцена „Апостол Карамитев“, представятна 27 декември  „Ах, ти, мила Ана“, копродукция между „Джобен театър“ и Народния по едноименната пиеса на австрийската авторка Верена. Действащите лица са Ана – прислужница, и Госпожата – актриса. Две жени в едно и също пространство, които не се срещат, не се засичат нито веднъж и нямат нито един диалог. В основата на техните отношения стои любовта, необходимостта на едната от другата и житейските събития, които връхлитат двете жени. Езикът на прислужницата е спонтанен, по плебейски първичен, смешен. Госпожата е аристократка, звезда, живяла в големите теми на изкуството. Формата е монологична, а спектакълът засяга темите за самотата, зависимостта от другия, силната неосъзната привързаност, стигаща до обсесия, която може да доведе до много крайни действия

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай