Владо Пенев посади своята фиданка в Стара Загора

Големият актьор, който е новият носител на гран при „Златната липа“, вече има и звезда пред Операта

Владо Пенев посади своята фиданка в Стара Загора | StandartNews.com

Владимир Пенев, който е новият носител на „Златната липа“ - голямата награда за цялостен принос към седмото изкуство, посади своята фиданка пред Операта в Стара Загора, където елитният едноименен фестивал за ново европейско кино се провежда за осми път при огромен интерес. Той откри и звездата с името си на моравата, където са дръвчетата и на досегашните носители на гран при – Мария Статулова, Татяна Лолова, Гинка Станчева, Васил Михайлов, Васил Банов, Джанкарло Джанини, Ян Енглерт. Пенев се справи перфектно със задачата, която не го затрудни нито за секунда. „От десетилетия засаждам цветя и дървета пред кооперацията си“, сподели той с феновете и медиите.

Асът на сцената и екрана – като стар приятел на „Златната липа“, коментира, че този форум е изключително стойностен не само с отличната си селекция и вълнуващите събития в програмата му. Пенев акцентира върху факта, че всичко това се случва извън столицата, което е много важно за националната култура и че режисьорката Магдалена Ралчева – създател и художествен директор на „Златната липа“, както и домакините от кметството заслужават респект и адмирации.

Владо Пенев на свой ред спечели овации за чудесната си игра във филма на Димитър Радев и Николай Мутафчиев „Рая на Данте“, с който беше открит фестивалът. Историята е за 60-годишен мъж, който иска да разобличи мъже от милицията, тормозили и изнасилвали майка му, докато баща му е в лагера в Белене. Данте започва да пише книга, но се сближава с внучката на един от мъчителите – лъчезарната и невинна Рая, и нещата се променят.   

„За съжаление, ние, артистите, сме избираните. Но този път знаех, че тази роля е за мен и за никой друг – и затова с огромно удоволствие поех отговорността. Моят житейски път е напълно различен от този на Данте, но ако има нещо, което ме сближава с него, то това е, аз много рано съм изгубил баща си – бил съм на четири месеца, когато той е починал. Естествено, нямам никакъв спомен от него. Това, разбира се, дава отражение в живота на вече зрелия човек – именно тази емоция съм използвал в изграждането на образа“.

Пенев сподели, че предпочита да мисли позитивно и да търси светлата страна на живота.   

„Може би съм смешен човек. С Чочо Гюзелев се състезаваме във Фейсбук – той публикува ужасно грозни снимки от София, които я сближават с гето в Близкия Изток, а аз водя задочен спор с него: снимам най-красивите места и сгради, които могат да се видят в София. Ако искаш да прекараш живота си щастливо и в красота, обръщай вниманието на красотата и на щастието.“

Пенев, който принципно се въздържа да се впуска в политически дебати, призна, че да бъде служебен министър на културата, не е било роля за него.

„Не бях актьорът, който се справя добре с поредното си превъплъщение. Стана след случайни общувания. Но президентът Плевнелиев беше открил, че покрай професионалните си дарби притежавам и качества за подобен пост – и че съм човек с изключително здрави морални принципи и по никакъв начин не бих се възползвал от ситуацитята. За съжаление, културата не е приоритет в България, не е в центъра на вниманието. Но не мога да давам съвети на когото и да било – нека всеки да следва разума, сърцето и морала си и да постъпва така, както би желал да постъпват с него“.  

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай