Вежди иска американски художници в Българскя Лувър

Вежди иска американски художници в Българскя Лувър | StandartNews.com

Да се организира още през следващата година Седмица на американската култура в България и на реципрочна основа – Седмица на българската култура в САЩ,. Това предложи министърът на културата Вежди Рашидов по време на среща с посланика на САЩ в София Н. Пр. г-жа Марси Б. Рийс, съобщиха от министерството.

Всички ние, както и аз самият, изпитваме голям респект към американската култура и към вашите творци и таланти, но е време и да активизираме, да разширим нашето двустранно културно сътрудничество и културен обмен - би било чудесно например в рамките на тази Седмица да ни гостуват и млади американски артисти и художници, които да покажат своя изложба със съвременно изкуство в новата ни Национална галерия „Квадрат 500", така те ще могат да общуват и да се опознаят с българските творци, отбеляза министър Рашидов.

„Искаме да развиваме сътрудничеството ни в три основни направления – с различни инициативи, свързани с опазването, съхраняването и възстановяването на културно-историческото наследство, с активизиране, развитие на културния обмен между страните ни, както и по линия на противодействие на незаконния трафик на антики и артефакти", отбеляза посланик Марси Б. Рийс.

В тази връзка посланикът на САЩ Марси Б. Рийс напомни и за стартиралия съвсем наскоро проект за консервация и реставрация на църквата от 14 век "Св. Йоан" в Несебър. Очаква се една от най-емблематичните църкви в Несебър от периода на Средновековието, важен акцент в градския силует на Стария град, да възкръсне за нов живот, след като завърши консервацията и реставрацията й, извършваща се със средства от американското посолство.

В хода на разговора Н. Пр. г-жа Марси Б. Рийс съобщи също, че прочутият американски музей „Смитсониън" във Вашингтон, който всяка година традиционно организира голям летен фестивал и винаги кани по една фокусна държава да представи в неговите рамки своето изкуство, е отправил такава покана и към България да бъде фокусна страна през лятото на 2019-та година. Министър Рашидов благодари за отправената покана и отбеляза, че участието ни в този престижен арт фестивал, организиран от Музея „Смитсониън", безспорно, ще е и един много добър шанс за изява на нашите млади творци и артисти.
В края на срещата министър Рашидов подари на Н. Пр. Марси Б. Рийс каталози и книги, посветени на уникалното ни културно-историческо наследство, както и луксозния каталог за представителната експозиция на новата ни Национална галерия „Квадрат 500".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай