Четвъртък,

Вежди Рашидов с открита атака срещу Боил Банов

От: Рачо Рачев, кадър БНТ -
155
Вежди Рашидов с открита атака срещу Боил Банов
A
A
A

Депутатът Вежди Рашидов не разбира за какво е Министерство на културата и съжалява за номинирането на сегашния министър на културата на Боил Банов. По този повод той е поискал среща с премиера Бойко Борисов, за да изложи пред него всички нередности, на които е станал свидетел, наблюдавайки отстрани ведомството. Това сподели в интервю за БНТ председателят на комисията по култура и медии в парламента.

Според него сегашното ръководство на културното министерство не защитава държавния интерес като например да защити функцията на Червената къща, а не тя да се отдава под наем или да се използва за антибългарски дебати. Като пример за недобра работа на Министерство на културата Рашидов посочи и работата на галерията "Квадрат 500", от където нищо не се чува, нищо не се прави, а е на 50 метра от основната туристическа дестинация "Св. Александър Невски" и е в центъра на столицата.

Маргиналите в културата са моторите на света, заради които има държавни културни институции. Културата е каприз на лукса. Как капиталът, като не работи, да говорим за култура, запита бившият културен министър.

По думите му културата много отдавна е в колапс, защото за нея не достигат парите винаги. Според Рашидов е по-важно да се обясни кои са свободните професии, защото те са двигателят на културата. Свободните професии в културата са онази машина, заради които има културни институции, изтъкна Рашидов, според когото да искаш пари е едно, а да правиш култура - друго.

Като всичко останало и културата бавно трябва да се възстанови и да се събуди, но големите автори, като маргиналите, както ги наричаме, са най-големите двигатели на световната култура, подчерта Вежди Рашидов.

Той обаче твърдо защити финансовия министър Владислав Горанов, че когато е използвал думата "маргинал" е имал предвид не хората в културата, а тези, които цял живот не са плащали осигуровките си. Рашидов посочи, че един ден България ще бере плодовете от дейността на културните дейци в сянка.

Нужно е културата да притиска финансовите министри, за да може да ни имат доверие, иначе стискат портфейлите, изтъкна бившият културен министър.


Всички новини от категория Култура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички