Понеделник,

Венци Мицов стана доктор

От: стандарт -
704
Венци Мицов стана доктор
A
A
A

 

Популярният музикант Венцислав Мицов стана доктор по „Теория и практика на изпълнителското изкуство” в Югозападния университет. Той придоби образователната и научна степен след блестяща защита на дисертационния си труд, свързан с изследване на музикалните публики в България през 80-те и 90-те  години на XX век, пред научно жури, съставено от петима именити професори, пише вестник Струма..

Публичната защита, състояла се присъствено вчера в заседателната зала на университета, бе открита от председателя на журито проф. д.изк.н. Филип Павлов, който престави другите четирима свои колеги – зам.ректора на ЮЗУ проф. д.изк.н. Йордан Гошев, проф. д.н. Венцислав Димов от Софийския университет, проф. д-р Ростислав Йовчев и проф. д-р Весела Бояджиева от НМА, както и докторанта.

В обем от 233 страници докторантът изследва музикалните контракултурни публики в страната ни, стиловете пънк, хеви метъл, рок, ню уейв и дарк уейв, както и съвременната оценка на музикалната контракултура на прехода.

Хиподилецът Мицов е с разнородни дейности и интереси. Още като ученик в музикалното училище „Любомир Пипков” в София се изявява като пианист в различни формации и рок групи. Завършва бакалавърска степен по „Педагогика на обучението по музика” в ЮЗУ „Н. Рилски” и магистърска в НМА „Проф. Панчо Владигеров“, специалност „Музикална педагогика“. Прави впечатление разнообразната му професионална реализация – сценарист, радиоводещ, ръководител на бенд, тонрежисьор, редактор, организира и осъществява дейности, свързани с шоупрограми.

Мицов е една от основните фигури в рок групите „Хиподил”, „Светльо and The Legends“, „Контрол”, автор на музика и аранжименти за певци и групи, за филми и реклами. През периода 2015 до 2019 г. е и общински съветник в София. От 2017 до 2020 г. е редовен докторант в ЮЗУ и хонорован преподавател.

Петимата професори изтъкнаха, че темата за първи път е обект на задълбочени изследвания и анализ. Те определиха дисертационния труд като иновативен и препоръчаха на В. Мицов да го публикува като монография и дори книга. С пълно единодушие журито гласува „за” присъждане на ОНС „доктор” на В. Мицов.

„Докторантурата е част от областта, в която работя. Това изследване е много важно, защото малко е говорено за контракултурните публики, и в този смисъл докторската степен, която придобих, не е за мен, тя е за контракултурната сцена”, каза Венци  Мицов. Той призна, че има амбиции и за академична кариера, още повече че от два семестъра преподава в ЮЗУ и работата с младите хора много му харесва.


Всички новини от категория Култура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com