Във Враца поставят за първи път у нас „Забрадка на слънцето"

Пиесата е като сипване на йод в рана, ще те заболи, но може и да оздравееш, разкрива авторът й Кирил Топалов

Във Враца поставят за първи път у нас „Забрадка на слънцето" | StandartNews.com

Враца. Врачанската трупа поставя за първи път у нас спектакъла „Забрадка на слънцето" от Кирил Топалов. Пиесата поставя проблема за мюсюлманската забрадка, който от редица години предизвиква остри дискусии и социални сътресения не само в Европа.

„Какво е забрадката - неизбежна част от облеклото на жената на Юг и на Изток, където слънцето е по-силно от другаде (нашите селски баби също носят забрадки), или предизвикателен символ и знак на различност, инспириран често от крайния, фундаменталисткия ислям, който спекулира и злоупотребява с недостатъчната информираност на добрия, почтения мюсюлманин?", пита авторът. Кирил Топалов поставил пиеса преди няколко години самодейно, със свои талантливи студентки, две от които са и автентични мюсюлманки.

На международен форум в Атина, посветен на темата за забрадката, те изнесли няколко спектакъла, които взривили общественото мнение и възбудили бурни дискусии. Едни приемали пиесата за авангардна и провокираща размисъл и тревога. Други я отхвърлили като излишно „пресоляване на манджата" по деликатен и опасен социален проблем. А драматургът слушал и едните, и другите. Поглаждал тайно и доволно брадата си като добрите стари мюсюлмани от нашата литературна класика. Защото си спомнил как някога бил слушал същите коментари и по повод на „Бъди благословена" и „Не се сърди, човече". В тези филми той пак бил пресолил същата манджа на същата обществена апатия с проблеми, които всички се правят, че не виждат.

„А те ни бяха не само връхлетели, но и бая поудавили - за самотните майки и изоставените деца", спомня си сценаристът.

Затова е много благодарен на директора на врачанския театър Анастас Попдимитров и на чудесния екип. „Те първи у нас погледнаха на моя скромен текст не като на сипване на сол, а като на капване на йод в рана – ще те заболи малко или много, но може и да се поизлекуваш", разкрива Кирил Топалов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай