Васил Стойчев-верен на един театър и на една жена

Поклонението пред големия актьор, който ни напусна на 84, е в събота в Народния

Васил Стойчев-верен на един театър и на една жена | StandartNews.com

Васил Стойчев, който през целия си живот остана предан на един театър – Народния, и на една жена – Виолета Бахчеванова, си отиде на 84.  Поклонението пред тленните му останки е в събота, 18 юли, във фоайето на арт храма. Големият актьор беше и живата памет на академичната трупа. В уникалните му архиви има стотици снимки от репетиции, представления и гастроли, както и кадри, запечатани с камерата му. Страстта на Стойчев към документирането на безнадеждно  изплъзващото се време е наследена от баща му – най-известният фотограф в Кюстендил. Градът обаче е тесен за артистичността на Васко, който първо завършва техникум в София и учи година в Икономическия институт, преди да атакува Висшето държавно театрално училище. Там се оказва в един клас с Виолета Бахчеванова, с която стават съпрузи през 1960-а.  Женят се между две представления - точно на Великден. „Подписват“ в София и още на другата сутрин се качват на влака към Бургас, където са „разпределени“ – нямат време дори за „медена“ седмица. Кумове им са поетът Найден Вълчев и съпругата му, Минка Долапчиева. Не след дълго получават предложение от Народния театър за дебют на академична сцена, където остават до злополучното пенсиониране по никое време по решение на Народното събрание.   

Сред любимите роли на Васил е Беналкасар от "Почивка в Арко Ирис" на Димитър Димов – постановка на прочутия професор Филип Филипов, преподавателя на двамата от Академията. Стойчев и Бахчеванова разказваха, че никога  не са си позволявали да се обърнат към него на име или да му говорят на "ти" - независимо, че близо 30 години са заедно в Народния. Заради Огнян Ковача от "Иван Шишман" Стойчев пък става Калоян – режисьорът Дако Даковски е в залата и веднага вижда в него младия цар.

„Всеки човек обича театъра по рождение – в това се състои великата му сила и вечност. А от дистанцията на времето разбираш, че си губил много време за неща, които не са си стрували", споделяше още Васил Стойчев. Обаятелният жрец в храма на музите беше и сред най-информираните хора в София – при това не само в гилдията. Гледаше и слушаше новините от ранни зори до късна вечер, а с Бахчеванова не пропускаха премиера – както се полага на лидери в актьорска династия. „Не давам съвети, ако не ми поискат – все пак ни дели цял век. Не искам внушавам свои виждания“, отговаряше Стойчев на въпроса дали внуците му, Алиса Атанасова и Ясен Атанасов, се допитват до него покрай участие в спектакъл или филм. Другите внуци, Микаел и Кристин, са в Щатите – и едва ли ще могат да сбогуват с любимия си дядо.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай