Валери Петров и Богосян в "Дефисто"

Валери Петров и Богосян в "Дефисто" | StandartNews.com

Премиерата на "Предградие", един от най-скандалните драматургични текстове на световноизвестния Ерик Богосян, е утре в "Сфумато". Продукцията е на детската театрална и филмова студия "Дефисто" на Димитър Еленов, чиито представления вече ще се въртят в арт работилницата на Иван Добчев и Маргарита Младенова. Известният режисьор, който засега е замразил актьорските си изяви, признава: "Авторът е хард, езикът му е уличен, цинизмите се леят. За Богосян всичко е отвратително. Когато от "Америка за България" ми предложиха Богосян, първо се поколебах, но после и аз, и децата се "зарибихме". Еленов обаче не крие, че понякога ругае Богосян и неговия модел.

"В пиесата му едно от децата се самоубива, а аз не желая това да го има в нашата постановка. Моите артисти са между 15 и 20 - зрителите ни също. Трябва да бъдат пазени. Героите от предградието носят гняв, но не знаят към кого да го насочат - и го обръщат към себе си. И тогава решават, че нищо няма смисъл - животът тече покрай теб, а ти губиш. Подобни типажи съществуват и в задните дворове на България. Опитваме се да докажем, че проблемите са временни, а пиянството, безразборните връзки, леконравието и небрежността убиват ценностите. Гарнираме драмите с музика, хореография, пластика".

Другият хит в афиша на "Дефисто" е "Морско синьо" от Валери Петров. "Той възпитава децата в добродетели и високи смисли. Имам специално отношение към Валери. Навремето той дойде в бургаския театър, където играех Хамлет. И беше прекрасен в думите и поведението си - тих, малко странен. Реагира благо на режисьорското решение на Недялко Йорданов: "Абе, недейте така с Офелия - сега пък имала връзка с краля... Тя е най-чистото нещо! Защо сте я заплели в друга история? А тоя Хамлет е толкова самотен. Един душеприказчик и приятел има, Хорацио, а вие сега - да го предаде и той. Какво му остава на Хамлет?!".

После разказа: "По едно време, като превеждах, забелязах някои несъответствия в дати и места - и започнах да ги поправям. Но щеше да стане голяма бъркотия. И си рекох: "Абе, какво се правиш на по-голям от великия Шекспир - я го остави, както си го е написал човекът". Валери не се изживяваше като последна инстанция. Но кажеше ли нещо, направо те заковаваше като с пирон в челото. Оттам нататък думите му не ти дават мира. Той, като всеки велик автор, искаше да ни остави надеждата, че нещо ще се промени, че приятелството е безкрайно ценно. Тъкмо тези послания преминават от "Морско синьо" към зрителите. Колкото уча децата на театъра, толкова и на живота. Не държа да възприемат моята философия за професията, но стане ли въпрос за живеенето, "работя" по-сериозно", споделя още Еленов. Неслучайно на представленията на "Дефисто" няма празно място - защото е от деца за деца, от тийнейджъри за тийнейджъри. Другите заглавия за сезона са "Женско царство" и "Андерсенови приказки".

Еленов има още една премиера през септември - на "Вечеря за тъпаци" в Куманово. "Градчето е позабравено от Бога. Македония в момента е като България през 90-те. Но актьорите полудяха - един иска Хамлет, друг - Ричард Трети, Крал Лир и Макбет. Казаха, че репетициите ни са тяхната академия. Вдъхновението им е едно към едно. Направих неделно училище за 10 дни. Там знаят за Станиславски - но дотук. В трупата са най-вече албанци. Те носят проблема за своята идентичност. Искат да са някои. Има доста преуспели техни сънародници по света - от интелектуалци до престъпници", разказва режисьорът, който подписа и "Калигула" в Скопие. Но докато мисли за Шекспириадата на Балканите, той нито за миг не се отказва от кинопроекта си Индже.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай