В Каварна откриха 3D кино на името на Петър Слабаков

В Каварна откриха 3D кино на името на Петър Слабаков | StandartNews.com

Добрич. С прерязването на кинолента с реклама от Андрей Слабаков, кмета на Каварна Цонко Цонев и представител на американска компания отвори врати най-новата придобивка за гости и жители на морския град – 3D кино, което носи името на великия Петър Слабаков. Преди това синът му Андрей заяви, че инициативата е похвална и изрази надежда, че примерът на Цонев ще бъде последван и от други кметове в страната.

„За мен моловете не са място, където можеш да гледаш кино. Киното има социална функция и то не може да бъде там, където си купуваш гащи", обяви режисьорът, предоставил и част от личната колекция вещи на баща си за музейната сбирка във фоайето на киното. Сред гостите бяха още екслужебният министър на културата и актьор Владо Пенев. Марта се обърна към каварненци, като заяви, че в Каварна освен телевизия и рок концерти, хората вече ще гледат и кино. „Поклон пред този луд човек – кмета на Каварна", каза дъщерята на друг голям български актьор - Григор Вачков.

Новата придобивка се реализира чрез публично-частно партньорство с американска компания, предоставила 100 хил. лв. за закупуване на техниката. 190 хил. лв. са осигурени от общината, каза Цонев и добави, че киното ще бъде стопанисвано от наемател.

След като бе прерязана лентата, присъстващите влязоха да гледат и първата прожекция - филмът "Покрив" от 1978 г. с участието на Петър Слабаков, Мария Статулова и други велики родни актьори. Втората прожекция за първия ден бе на филма на Влади Карамфилов "Шменти-капели".

За 2D филмите билетът за възрастни е 6 лв. и 4 лв. за деца и пенсионери, а за 3D - с по лев повече. Обещанието на Слабаков-син и кмета Цонев е ежеседмично да се прожектира по един български филм.

Кметъла на ретро парад

42 ретро автомобила на колекционери от цялата страна дефилираха в Каварна. Кметът Цонко Цонев и режисьорът Андрей Слабаков отличиха най-атрактивните. Сред уникалните коли, дошли на собствен ход в Каварна, бяха "Рокни Студибейкър", "Пакард Ултраматик" и "Студибейкър Ерскин", които бяха и сред призьорите. Притежателят на "Рокни Студибейкър" от 1930 г. Дончо Дончев твърди, че колата му е единствена в България. 86-годишният "Студибейкър Ерскин" е собственост на Мирослав Мирославов, представител на клуба от Шумен. А атрактивният "Пакард Ултраматик" на Иван Стратиев събра най-много фенове и бе отличен с купа за първо място на ретро парада.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай