Уотърс пита за наши ветерани

Идват 150 тира с техника, строежът на сцената за гига на 30 август започва на 23

Уотърс пита за наши ветерани | StandartNews.com

София. "Роджър Уотърс е изключително социална личност. Затова ни попита дали може да се срещне у нас с ветерани от Втората световна война", разкри Иван Несторов-Амебата, един от организаторите на голямото шоу "Стената", пред Нова телевизия.

"Такава сцена, продукция и техника не е идвала в България. Спокойно мога да го заявя въпреки доброто желание на Мадона да се представи с много техника. Тук е два пъти повече", допълни един от собствениците на "София мюзик ентърпрайсис".

За уникалния спектакъл на 30 август на националния стадион "Васил Левски" у нас ще дойдат около 150 тира с техника. На 23 август ще започне строителството на сцената, около 2 септември стадионът ще бъде освободен. Декорът за сцената е двойно по-дългата стена в сравнение с тази, използвана при шоутата на обикновени концерти. Тя е 150 м широка и 12 м висока. Площта й от 6000 кв. м е най-голямата прожекционна повърхност, използвана за концерти на живо, и пресъздава падането на Берлинската стена.

За шоуто на стадиона е предвидена нова мултимедия, която да бъде прожектирана в по-голям мащаб - по цялата стена, така че да може върху нея да се проектира видео на Роджър и музикантите. Снимките на Уотърс се проектират върху 1000 тухли, ще има 41 видео прожектора, за разлика от 19-те, използвани на стандартните концерти. За гиговете на открито се използва двойно по-голям покрив, който е широк 54 м и 24,5 м висок и покрива площ от 1164 кв. метра. Той е по-широк от стандартния и е пригоден да закрива цялата техника на сцената. За него са необходими 2 крана, всеки вдигащ по 60 тона. Покривът е изключително висок, заради изискването нищо, което създава сянка, да не виси пред стената. Той се крепи на 14 подпори, всяка тежаща по 3 тона. Състои се от 138 укрепващи съоръжения, най-лекото от които е 100 килограма. Само издигането на покрива изисква екип от 20 души и 40 платформи, 4 дни за построяването и 2 дни за разглобяването му.
"Трябваше да преосмисля всичко за провеждането на спектакъла на стадиони. Преди 40 години това нямаше как да стане. Нямаше да успеем да запълним пространството така, че мястото да е задоволително от гледна точка на емоцията, музиката и драматизма. Технологията напредна и сега можем да направим всичко това", споделя самият Уотърс.

Един от най-впечатляващите моменти в спектакъла е сцената със самолета, който се разбива в стена. Свръхреалистичните аудио-визуални ефекти са подплатени с много музика изцяло на живо.
"Това не е редови рок концерт, в който се изпълняват песен след песен, накрая фойерверки и айде чао. Това е концептуален албум, в който има дълбока философия, и всичко това е подчинено на една страхотна визия и ефекти, които илюстрират посланията в този албум. Текстови, музикално, това е по-скоро един театър", пояснява Амебата.

Децата са неизменната и най-емоционална част от концертите на Уотърс. 15-те българчета вече са избрани и репетират за момента, в който ще изпеят заедно с Роджър класиката Another Brick in the Wall.

Легендата от "Пинк флойд" пристига у нас с внушителна банда музиканти, сред които е и синът му Хари. През 2002 г. Хари поема на турне с баща си за първи път. Оттогава го придружава на всички турнета. Хари свири на клавишни, но в The Wall ще ни покаже уменията си на орган и акордеон. Освен Хари на сцената ще излязат цяла група изключителни музиканти, сред които е Дейв Килминстър - признат за китарист на годината през 1991-ва. Барабанистът Греъм Брод пък е работил с Роджър по албумите Radio Kaos и Amused to Death, а през 2002 г. става член на бандата на Уотърс. Работил е и с други големи имена като Джордж Майкъл, Брайън Адамс и "Ролинг стоунс". Освен това свири във всички албуми на Тина Търнър от Private Dancer нататък.

Шоуто "Стената" вече няколко години шества по стадиони, а интересът към него е все по-голям. Досега са се състояли 192 концерта пред 3 милиона и 300 хиляди души в 28 държави.

Билетите за рок спектакъла The Wall са на цени от 65 до 180 лв. Все още се намират и органичени бройки билети по 30 лв, които могат да бъдат закупени от всички каси на Ticketpro в страната и на www.ticketpro.bg

 

Турнето в цифри

* Турнето The Wall доказа, че е едно от най-успешните в историята на рок музиката през последните години.
* През 2010 г. в Северна Америка и Мексико се състоят 56 концерта с печалба от 90 млн. долара от продажбата на 686 788 билета.
* През 2011 г. европейското турне е дори по-успешно с 914 794 продадени билета за 64 концерта и печалба от 103 млн. долара.
* През 2012 турнето счупва всички рекорди по посещаемост в Южна Америка с препълнените рекордни 15 открити стадиона в Чили, Бразилия и Аржентина пред повече от 750 000 фенове.
* През лятото на 2012-а билетите продължават да се разпродават, този път в САЩ, Канада и Мексико (общо 42 концерта), особено за стадиона на янките, както и за ChicagoТs Wrigley Field и BostonТs Fenway Park. Завръщането в Северна Америка е още по-успешно от първото, продадени са 825 000 билета за 90 млн. долара.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай