Уил Смит се върна в играта

Бутилирах гнева си с години, признава актьорът

Уил Смит се върна в играта | StandartNews.com

Уил Смит най-после излезе от сянката, в която се беше приютил, след като отвъртя шамара на Оскарите. Известният актьор представи новия си филм "Еманципация" – първия, който тръгва по екраните след скандалното му поведение на церемонията.

В интервю за „Шоуто на Тревър Ноа“ Смит припомни за медииното си мълчание след гадния удар, който нанесе на Крис Рок. "Това беше ужасяваща нощ, пълна с нюанси. Изгубих контрол. Никога не знаеш какво минава през ума на човека. Някой може да е погребал майка си, друг да е разбрал, че партньорът му изневерява. Тогава научих, че трябва да сме по-мили един към друг, защото животът е труден".

Смит не иска да се оправдава за реакцията си и още по-малко да спори с хората, които подозират, че крие агресивния си характер зад маската на позитивизма. Подчертава, че не е почитател на конфликтите – и затова никога не се е обиждал от шегите по адрес на семейството му. Но във вечерта на Оскарите е последвал импулса си.

"Предполагам, че потиснатото дете в мен, което е гледало как баща му пребива майка му, изскочи на повърхността. Това беше гняв, който се бутилираше с години. Застъпих се за грешното нещо в грешния момент. Не бях аз -  човекът, който съм и искам да бъда", категоричен е актьорът. Той е наясно, че аудиторията трудно преглъща гнева му, който изригна, след като водещият на Оскарите Крис Рок се пошегува с обръснатата глава на Джейда Пинкет Смит. Но се надява, че публиката няма да бойкотира "Еманципация" заради случилото се на Оскарите. Според него това е най-добрият филм на Антоан Фукуа.

"Еманципация" е действителната история на тъмнокожия роб Гордън - Битият Питър. Снимки от 1823 година, на които се виждат белези от камшици по гърба му, провокират първите организирани протести против  робството в САЩ. Филмът трябваше да се завърти в стрийминг платформата Apple TV+ през май, но заради широкия негативен отклик след шамара, с който Уил Смит изненада света, премиерата на "Еманципация" беше отложена за 9 декември. През ноември Антоан Фукуа спомена, че имало възможност "филмът изобщо да не излиза". От Apple обаче са настояли той да бъде пуснат, но "много внимателно". "400 години на робство и бруталност не са ли по-важни от един лош момент? Ние сме в Холивуд, но някъде там по света грозното насилие все още съществува. Има хора, които се изправят пред наистина отвратителни неща.", коментира Фукуа пред „Vanity Fair“.

„Американското робство е от най-бруталните аспекти в човешката история. Трудно е да разберете какво може да предизвика човек, за да стигне той до жестокостта да бие с камшик себеподобния. Отказвал съм на много филми за робството през цялата си кариера. Не исках да показвам чернокожите в тази светлина. Но „Еманципация“ не е филм за роби, а за свободата", категоричен е Смит. Той може да бъде номиниран за играта си, но няма право да присъства на церемонията. Смит обяви, че се оттегля от членството си в Академията. За известно време някои от проектите му бяха замразени, а той ограничи публичните си появи и участието в социалните мрежи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай