Тутанкамон подлуди Европа

Изложбата за момчето фараон бие рекорди по посещаемост

Тутанкамон подлуди Европа | StandartNews.com

Изложбата „Тутанкамон: Съкровищата на златния фараон“ постави нов рекорд - 1,42 милиона са посетителите само в Париж, съобщават организаторите. Те трябваше да удължат работното време до 21 часа в помещенията на гигантския La Villette в северната част на френската столица, за да се опитат да се справят с огромното количество хора. Събитието отбелязва 100-годишнината от откриването на гробницата на момчето фараон от британския археолог Хауърд Картър през 1922 година. Предишният рекорд беше поставен от друга експозиция за Тутанкамон, обявена като „изложбата на века“ през 1967 година, когато 1,24 милиона се нареждат на опашка, за да видят „Тутанкамон и неговите времена“ в Пти пале.

„Тутанкамон: Съкровищата на златния фараон“ – изложба, която е описана като „веднъж в живота“, ще има премиера и в Лондон през ноември. Последният път, когато през 1972-а  там се откри изложба за момчето владетел, това предизвика „тутмания“ - 1,6 милиона души изпълниха Британския музей. Повече от 150 съкровища от гробницата на монарха - включително 60, които никога преди не са напускали Египет, са събрани за актуалната изложба. Египетското министерство за антики заяви, че това е най-големият брой артефакти на Тутанкамон, които някога са напуснали Кайро. Почти всички 3400 експоната идват от Египетския музей на площад „Тахрир“ в Кайро и вероятно никога няма да напуснат страната отново. Несравнимата му колекция ще се пренесе в огромния нов Grand Egyptian Museum, който трябва да бъде открит догодина, близо до пирамидите в Гиза. Мостафа Уазири, генерален секретар на египетското министерство, заяви, че изложбата, която ще посети Сидни догодина, ще помогне за заплащане на новия музей в Гиза, информира Artprice.bg.

Министърът по антики на страната, Халед Ел-Енани, заяви, че е „сигурен, че огромният интерес към изложбата ще насърчи милиони посетители да посетят музеите и забележителните места в Египет". Лувъра, който даде назаем най-голямото произведение в своята египетска колекция, статуята на Амон - кралят на боговете, защитаващ Тутанкамон, също поздрави организаторите за успеха. Около 50 000 деца са посетили изложбата само от училищни екскурзии, съобщават още те. Изложбата ще гастролира в още градове, преди артефактите да бъдат върнати в Египет през 2024 година. „Моля, вижте ги“, заяви Уазири. „Посетете ги, преди да се върнат в Египет завинаги.“

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай