Трите измерения в макети. Феноменално от Добрич

Как незрящите виждат изкуството

Трите измерения в макети. Феноменално от Добрич | StandartNews.com

Световни забележителности бяха изобразени в триизмерни макети, изработени от незрящи хора. Те бяха представени на изложба в Регионалната библиотека "Дора Габе" в Добрич.

На откриването организаторите на експозицията казаха, че нейната цел е хора в неравностойно положение да бъдат приобщени към социалния и културния живот, като им се предостави възможност да се докоснат до красотата на знакови световни обекти от богатото културно наследство на човечеството, съобщи БТА.

Експозицията е организирана  от Национално читалище на слепите „Луи Брайл 1928“ заедно с библиотеката. Гостуването ѝ се осъществява със съдействието на депутата Деница Сачева.В изложбата са включени макети, които са изработени по проект на Национално читалище на слепите "Луи Брайл 1928", реализиран с финансовата подкрепа на Посолството на САЩ в България по Програма за малки грантове.

Всеки макет е описан с текст на български, плоскопечатен и брайлов за посетителите със зрителни увреждания.

Сред експонатите има макети на Наклонената кула в Пиза и катедралата Нотр Дам в Париж, Статуята на свободата, Белия дом, Боинг 747, ракета от програмата "Аполо" и совалката "Дискавъри".Изложбата ще остане във фоайето на РБ „Дора Габе“ до 16 юни.

Източник: БТА

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай