Събота,

Трима виртуози с концерт за 30-годишнината на Нов български университет

От: Стандарт -
1165
Трима виртуози с концерт за 30-годишнината на Нов български университет
A
A
A

Трима виртуозни български музиканти и преподаватели в Нов български университет и Софийската филхармония обединяват таланта си в концерт по случай 30-годишнината на елитното висше училище. Марио Хосен, Людмил Ангелов и маестро Найден Тодоров излизат на сцената на зала „България“ заедно с Националния оркестър на 16 юни. В програмата са включени рядко изпълнявани аранжименти на емблематични произведения на патриарха на българската класическа музика Панчо Владигеров:  „Рапсодия Вардар“ и „Песен“ в аранжимент за цигулка и оркестър. Публиката ще чуе и  Концерт във фа за пиано и оркестър от Джордж Гершуин, както и виртуозната творба на проф. Георги Арнаудов – „Влахерна” за симфоничен оркестър.

Георги Арнаудов е изявен композитор, музикант и музиколог, преподавател в Нов български университет, носител на Наградата „Златен век“ 2017 – Звезда и Грамота на Министерството на културата на Република България, за принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност.

„Написах Влахерна като съзерцание на онова свещено пространство, в което на 1 октомври 910 г. - по свидетелствата на Св. Андрей Юродиви – между събралите се и вече отчаяни от сарацинската обсада вярващи, от небесата се спуснала Светата Дева. Обградена от Ангели и Светци Тя коленичила всред църквата пред иконата и плачейки се молила часове наред за спасението на целия свят, а после разстлала над всички величавия си и страшен Покров. Съзерцание и потапяне в светлината на пространство, което мигновено поражда напеви, поражда мощни пластове от багри и звуци сливащи се с пролетите сълзи.

До днес те могат да бъдат дочути в капките на свещения извор в южната страна на храма. Сълзи, които като че ли продължават да се молят за нашето спасение.“ - казва композиторът за своята творба.

Найден Тодоров, Людмил Ангелов и Марио Хосен са сред уважаваните български музиканти, привлечени за преподаватели в Нов български университет. Обучението на студенти заема важна част сред многобройните им творчески ангажименти. И тримата вярват, че да си преподавател не е просто работа, а мисия, а техните ученици са сред най-изявените млади български музиканти.

В началото на септември Найден Тодоров и Марио Хосен ще излязат на сцената на Античния театър в Пловдив заедно с Виенския симфоничен оркестър за тяхното историческо първо гостуване у нас. Оркестърът, който се нарежда сред най-елитните състави на Европа, оформя своя облик под ръководството на Херберт фон Караян и днес си партнира с най-добрите класически музиканти. Изборът на български диригент и солист е не само комплимент към страната, а и признание за техните  високи професионални качества и талант.Билети: на касата на зала „България“ и в Ивентим.


Всички новини от категория Култура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички