Триер мълчи в Берлин

Триер мълчи в Берлин | StandartNews.com

Филмовият фестивал в Берлин не минава без скандали. Датският режисьор Ларс фон Триер, който представи на "Берлинале" нецензурираната версия на "Нимфоманка", се появи на пресконференция с черна фланелка с палмова клонка, емблемата на Кан, и с надпис "Персона нонграта" - официална селекция".

 

Това е закачка с един от най-старите кинофоруми в Европа, който преди две години заклейми Триер. Тогава той обяви, че разбира Хитлер. През 2013-а организаторите на Кан разбира се свалиха табуто. Ларс фон Триер обаче пое обет за мълчание на публични изяви. Затова сега той прие мълчаливо овациите на публиката след прожекцията на "Нимфоманка". Заедно с Триер в Берлин са звездите във филма - Ума Търман, Крисчън Слейтър, Стелан Скарсгард, Стейси Мартин, Шая Лебьоф. Главната актриса, Шарлот Гензбург, обаче отсъства по семейни причини.

 

Отзивът във вестник Frankfurter Randschau гласи: "Нимфоманка" е пространно пътуване към същността на жената. Защото ако има повелител в този филм, то това е тя - дори при условие, че е повалена на земята. Това е история за надмощието, до което води пристрастяването към секса - и тъжна констатация за реалност, пропита от чувство на вина и самота."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай