Три награди „Златна роза“ за „В кръг“

Филмът на Стефан Командарев спечели отличията на Варна и на публиката, а Ирини Жамбонас – приза за най-добра женска роля

Три награди „Златна роза“ за „В кръг“ | StandartNews.com

След като взе две от най-престижните награди на кинофестивала в Сараево - за най-добра актриса за Ирини Жамбонас и за изключително постижение в европейската аудиовизуална култура, „В кръг“ спечели нови три приза от „Златна роза“ във Варна: специалното отличие на морската ни столица, на публиката и отново за Ирини Жамбонас.

„Изключително сме доволни и благодарни. Със сигурност ценим всяка една от наградите, но за мен тази на публиката е голям успех, защото тя е най-важна - и щом още с първата ни прожекция в България зрителите ни оценяват така високо, значи сме си свършили работата“, споделя Стефан Командарев. „В кръг“ е вторият филм от планираната трилогия след реализацията на „Посоки“. Историите са на три двойки патрулиращи полицаи в нощна София. В лентата ще видим Ирини Жамбонас, Павел Поппандов, Асен Блатечки, Иван Бърнев, Васил Василев–Зуека, Стефан Денолюбов, Стоян Дойчев, Герасим Георгиев–Геро, Николай Урумов, Анастасия Ингилизова, Ованес Торосян. Оператор е Веселин Христов, сценаристи са Симеон Венциславов и Стефан Командарев. „В кръг“ тръгва по кината в България на 8 ноември.

Късометражното ни кино също бе аплодирано на фестивала във Варна. Лентата на Христо Симеонов „Нина“ си тръгва от брега с голямата награда – за „успешната симбиоза между автентичност и въображение, за нежното и честно отношение към героите.“ „Дом“ на Димитър Кутманов пък получи специален диплом за „поетичния поглед в преследване на изгубеното време.“

"Наградата е много неочаквана за мен, не само защото я печелим за трети път, но защото винаги си мисля, че има по-добри филми от нашия. Надявам се в скоро време късометражното кино да намери своя път и към малките екрани и българските телевизии  да проявят интерес към програмиране на късометражни продукции – най-вече БНТ като държавна медия. Нито един от късите филми, по които съм работил, не е бил излъчван в българския телевизионен ефир. По света късото кино отдавна е намерило постоянно програмиране на малкия екран.", казва режисьорът Христо Симеонов.

Двете отличени заглавия са от филма-омнибус „7“, обединяващ седем късометражки, създадени от седем режисьорски екипа от младото поколение в българското кино. Те изследват какво се случва в душите на седем персонажа в красивия и старинен Пловдив. Широката публика ще ги види през ноември в избрани кина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай