Търг с кръвта на Наполеон

Носна кърпа, колие и кичур от косата на императора ще бъдат продадени във Фонтенбло

Търг с кръвта на Наполеон | StandartNews.com

Носна кърпа, парче плат с кръвта на Наполеон, колие и кичур от косата на императора ще бъдат продадени на търг във Фонтенбло, край Париж в сряда, когато се навършват 200 години от смъртта на Наполеон, съобщи АФП.

Ръкописна бележка потвърждава автентичността на лотовете. "Тази малка торбичка от бяла коприна съдържа коса на Негово величество император Наполеон Първи, носна кърпа с неговия знак, принадлежала нему и плат с неговата кръв от аутопсията му.

Тези ценни предмети ми бяха предадени от баща ми ген. Дьо Монтолон при завръщането му от Света Елена", е написано в бележката, подписана от "втория херцог на Басано".

Монтолон е сред последните сподвижници на Наполеон по време на изгнаничеството му на остров Света Елена. Аутопсията на императора е извършена на 6 май 1821 година от Антомарчи и седмина британски лекари.

Монтолон присъства на аутопсията заедно с другите двама изпълнители на завещанието на императора - Бертран и Маршан. Освен тези реликви от Св.Елена, аукционна къща "Осенат", известна с търговете на предмети, свързани с монархията и империята, предлага и други вещи и картини.

Сред най-изящните от предложените лотове на търга е елегантна дървена шейна на императрица Жозефин, оцветена в зелено и златисто, с форма на мидена черупка, украсена с фигура на древногръцката богиня на младостта Хеба и орел с разперени криле.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай