Вторник,

Топхудожници превзеха Созопол

От: Администратор -
Топхудожници превзеха Созопол
A
A
A

Няколко от най-известните родни художници показват прекрасни творения в галерията на стария Созопол. Изложбите им са сред големите събития в афиша на поредната "Аполония".

Андрей Лекарски владее публиката със зрелищните си платна - ярки, провокативни, доставящи наслада на очите и въображението. Той е сред най-успешните ни артисти по света. Завършва Академията на Париж и висшето училище по кинорежисура. Художникът, който и до днес живее между България и Франция, е син на прочутия генерал Крум Лекарски - един от пионерите на конния спорт в България и носител на престижни международни награди, и Надежда Лекарска, първата дама олимпийско аташе в света, избирана пет пъти на този пост. Андрей се представя за първи път като автор в Мексико през 1970-а, а две години по-късно дебютира и като скулптор с единствен по рода си експеримент от кинетични гумени творения. През 1978-а Музеят на модерното изкуство в Париж откупува картината му "Катя в страната на чудесата". На уникалния площад "Станислас" в Нанси му връчват ордена на града. В София през 2000-та прави първата в света бил борд изложба. Експериментира с компютърни изображения, поставяйки началото на дигиталната живопис. Критиците го наричат "Рицарят на въображението". За 45 години Лекарски има над сто участия. Негови скулптури са поставени дори във Версай и на още десетки места из целия свят.

Ценителите адмирират Теофан Сокеров - автор на многобройни кавалетни и монументални произведения: стенописите в Патриаршеската църква на Царевец и в Априловска гимназия в Габрово, Дома паметник на връх Бузлуджа, НДК и други. Картините му са из България, Франция, Германия, Швейцария. Първата си работа нарича "Възпоменание" - рисува я като свободен артист в родния си Ловеч. Иван Бахчеванов насища платната си с митологични образи и сюжети. Майстор е на иконите, изписал е параклиси и е сътворил стенописи за храмове и обществени пространства. Той рисува, разказвайки приказка с четката. Творбите му, представени на арт фестивала, са вдъхновени от древна Аполония и от морето. Известният фотограф Темелко Темелков изненадва с експозицията Anima Animus, в която разкрива представите си за душата, за мъжкото и женско начало. Авторът осветява "модела" с лампа и заснема скрития образ, проектиран върху платно. Така човешките фигури получават причудливи форми - Той и Тя се сливат, привличат се и се отблъскват. Anima Animus е нестандартен поглед към архетипите, опит да се надникне в подсъзнанието и да се покаже невидимото за очите. Темелко снима и за модни списания. Създава особен вид емоция, която го доближава до зрителите. В работите му за "Аполония" се оглежда любовта му към по-старото фотоизкуство, в което черно-бялото е стил, визия, енергия.

Калин Николов е единственият продължител на делото на великия карикатурист Борис Димовски. Представя работите си от София и Габрово до Хамбург, Атина, Будапеща, Скопие, Щип, Прилеп и Охрид - живопис, графика, илюстрация, оформление на книги. Калин някога е художник на вестниците "Антени", "Щастливец", "Вечерни новини", "La Strada", списание "Усури"...
Димитър Труканов показва произведенията си из цяла Европа. Стойко Сакалиев е плакатист, носител на родни и международни награди - участва във всички национални изложби, биеналета и триеналета на приложната графика и сценичния плакат от 1985 година до днес.


Всички новини от категория Култура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички