Топ 5 на най-патриотичните песни

Вижте ги!

Топ 5 на най-патриотичните песни | StandartNews.com

3 март, денят на Освобождението на България е национален празник от 1990-а. На този ден (19 февруари по стар стил) 1878-а е подписан Санстефанският мирен договор между Русия и Османската империя, с който се слага краят на Руско-турската война от 1877-1878 година. По повод може би най-важния национален празник чуйте най-патриотичните песни.

"Хубава си, моя горо"

Написана в навечерието на Априлското въстание през 1875 година от Любен Каравелов, стихотворението и до днес е свидетелство за силата на българския дух от това време. За първи път е публикувана в създаденото с лични средства от Каравелов списание "Знание", но остава под формата на стихотворение почти до началото на 20-ти век. Композиторът Георги Горанов написва музика към текста. Елегията е възприемана като неофициален химн на гр. Копривщица и на Националния събор на българското народно творчество.

"Моя страна"

"Моя страна", по-известна като "Моя страна, моя България", e патриотична песен от 1970-а на покойната легенда Емил Димитров. Посветена е на неговия син - Емил Димитров-младши. Обявена е за "Песен на столетието в България" и "неофициален химн на България". Първоначално излиза във Франция под името "Моника" - с френски текст и няколко години е хит там. Впоследствие "Моя страна" е била забранена, защото в нея цензурата открива "буржоазно влияние и намеци за емигрантство".

"Боят настана"

Това е една от най-отличаващите се патриотични песни. Текстът ѝ е взет от "Панагюрските въстаници" – творба от първата стихосбирка на Иван Вазов – "Пряпорец и гусла".

"Къде си, вярна ти любов народна"

Това е възрожденска песен, композирана от Добри Чинтулов през 1863 година. Текстът е публикуван три години по-рано. Заедно със "Стани, стани, юнак балкански" е една от най-популярните бунтовни песни.

"Тих бял Дунав"

"Тих бял Дунав" е популярна маршова песен в чест на Ботевата чета и драматичното ѝ преминаване през река Дунав с парахода "Радецки“. Създадена е по текст на Иван Вазов и музика на Иван Караджов. Едноименното стихотворение е написано от Иван Вазов още през 1876 година. Музиката е композирана през 1909-а от революционера, общественик и учител Иван Караджов, докато е учител по музика в Българската мъжка гимназия в Солун, заради което е преследван от турските власти. Скоро творбата се превръща в една от най-обичаните български патриотични песни, изпълнявана и като военен марш. Първоначално се изпълнява в 2 мелодии и с изпяване на различни куплети. Оригиналният текст е от 22 куплета.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай