Тийнейджърки убиват по поръчка

"Вайълет и Дейзи" е микс от фентъзи и гангстерски екшън

Тийнейджърки убиват по поръчка | StandartNews.com

"Вайълет и Дейзи" е на ръба между фентъзито и традицията в гангстерското кино. Вайълет (Алексис Бледел) и Дейзи (Сирша Ронан) са тийнейджърки убийци, чието основно занимание е да дъвчат дъвка и да очистват престъпници в Ню Йорк.

Разделеният на 10 фрагмента киноразказ стартира с двете мацки, преоблечени като монахини, които осъществяват поредната акция по спасяване на строго охранявана персона, вероятно отвлечена по поръчка. В играта с револвери и кръв те действат като терминатор, не им мигва окото. Но в реалния свят момичетата са като деца с мечтите си по нашумяла поп икона Барби Съндей. Двете мечтаят да си купят рокли, носещи марката с нейното име, но нямат 300 долара. Точно тогава телефонът звъни със следващата поръчка от шефа на тяхната килърска групировка, в която девойките са съответно номер 8 и 9 по ранг и умения. Целта този път е мистериозният вълк единак Майкъл (Джеймс Гандолфини). Но вместо проявил се с лоши постъпки мъж, момичетата откриват симпатичен, уморен от живота самотен баща, чиято дъщеря отхвърля опитите за комуникация. Майкъл е ограбил босове, но не изпитва вина, посреща смъртта с облекчение, защото е болен от рак. А срещата му с тези 18-годишни на ръба между детството и порастването е като въздух и балсам за старото му сърце. Джеймс Гандолфини изгражда изключително релефна характеристика на родителя, търсещ връзка с децата си, но всекидневието и рутината са убили естествеността на общуването. Зрителят попада в свят на взаимна изповед, в която малките и големите стават приятели и започват да си говорят нормално, да се разкриват и споделят.

В килърството Вайълет и Дейзи реализират своето бягство от действителността. Но няма отговор на въпроса защо го правят. Сценарист и режисьор на лентата е носителят на "Оскар" Джефри Флечър ("Прешъс"), който поднася впечатляваща смесица между криминална приказка от Ню Йорк и екзистенциална драма за съзряването. Във "Вайълет и Дейзи" младежките страсти се сблъскват с объркания свят на възрастните, а в средата на кръстосания огън се оказват три наранени същества. В останалите роли са Дани Трехо, Коуди Хорн и Мариан Жан-Баптист.

"Вайълет и Дейзи" е размишление за любовта, приятелството и смъртта, представено като сюрреалистична басня за приключенията на две малолетни наемни убийци", пише Кърк Хъникът от "Холивуд рипортър". "Този филм е готин, странен, амбициозен и впечатляващ, с невероятна актьорска игра и ужасно езотеричен сценарий", е коментарът на Камила Колар в "Муви гайд".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай