Тежката кавалерия стреля с Гогол

Тежката кавалерия стреля с Гогол | StandartNews.com

Известният режисьор Никола Петков събра доайени за рецитали и спектакли

Звезди със сребро в косите жънат успехи в Народния с "Женитба"

Никола Петков, един от най-известните ни режисьори, записал 160 премиери в историята на българския театър, отново жъне успехи. Той постави "А помните ли?" с някои от доайените от храмовете на Мелпомена. Своеобразната трупа се казва "Артисти със сребро в косите". Един ден Христо Мутафчиев и Валентин Танев питат Петков: Защо не съберете тежката кавалерия? И той се навива на мига.

Членовете на новия клуб започват да правят спявки в салоните на съюза на артистите. Първо си разказват спомени, правят анализи на постановки, четат авторски стихове и разкази, а след това вече мислят и за постановка. "Каква е основната цел ли? Формулирам я просто и ясно - "Не" на самотата! "Не" на забравата! В подкрепа на духовността. Театърът не започва с нас и няма да завърши с нас. Ние сме само част от веригата. Това е нашата философия", категоричен е Петков. Той и колегите му обраха овации на камерната в Народния.

За там те приготвиха някои от върховите си монолози и пето действие от "Женитба" на Гогол. "Така се случи, че за първи път от 20 години насам стъпвам на сцена", сподели страхотната Жоржета Чакърова. С нея в клуба са Гинка Станчева, Емилия Радева, Стефан Илиев, Иван Несторов, Петър Вучков, Гергана Кофарджиева, Меглена Караламбова, Слава Рачева, Николай Николаев, Вели Чаушев...

След поклона в Народния режисьорът Асен Шопов коментира: Срамувам се, че толкова можещи артисти са извън борда! Следващите представления на "А помните ли?" са на 28 май и 8 юни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай