Отиде си художникът на недостатъците. Светът скърби

Колумбийският художник и скулптор почина

Отиде си художникът на недостатъците. Светът скърби | StandartNews.com

Известният със своите пищни фигури колумбийски художник и скулптор Фернандо Ботеро почина на 91 години, предадоха световните осведомителни агенции.

Скръбната вест е съобщена от колумбийският президент Густаво Петро.

"Фернандо Ботеро, художникът на нашите традиции и недостатъци, художникът на нашите добродетели, почина", обяви държавният глава в мрежата Екс. "Художникът на нашето насилие и на нашия мир. На гълъба, хиляда пъти отхвърлен и хиляда пъти поставен на трона".

Дъщерята на скулптора Лина Ботеро каза пред колумбийската радиостанция "Каракол", че баща ѝ е починал в петък сутринта в Монако от усложнения от пневмония.

Ботеро е изобразявал политици, животни, светци и сцени от детството си в раздута колоритна форма която е незабавно разпознаваема. Произведенията му са излагани по целия свят, а внушителните му бронзови скулптури могат да бъдат открити в парковете и алеите на много европейски и латиноамерикански столици.

Фернандо Ботеро е роден през 1932 г. в Меделин, в централната част на Колумбия., Той е признат за един от най-великите художници на XX век, пише БТА

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай