Тероризмът - реалност и фикция

Тероризмът - реалност и фикция | StandartNews.com

Емил Хакъл показва липсващата комуникация помежду ни

Нашата действителност е обагрена от събития, свързани с тероризъм и насилие. В романа на Емил Хакъл "Истинско събитие" се разкрива родословното дърво на това уродливо явление върху европейския континент.

Действието се развива в няколко линии - една от тях разкрива подробности за терористичната организация RAF. Друга е посветена на интимните отношения между мъж и жена; трета - на трима приятели, които имат своите проблеми.
Чешкият автор смесва реалност и фикция, къса очертанията между публичността и интимното пространство, премахва дори времевите рамки. Всичко това помага на читателя да осъзнае непредвидимостта на събитията, когато говорим за постигане на цели чрез насилие, както и за начина, по който дигиталните технологии управляват живота ни.

Това е и книга за липсващата комуникация помежду ни. Романът съдържа в себе си отговори, които са от значение днес, а утре - по всяка вероятност жизненоважни.

Романът излиза в поредицата на ИК "Персей" "10 книги в контекста на европейския културен диалог".

Емил Хакъл (р. 1958) е признат за един от най-забележителните писатели в съвременна чешка литература и често е сравняван с класика Бохумил Храбал, макар самият Хакъл да оспорва това сравнение.

Искра Ценкова написа "спомени зад оградата"

Тръгнах да събирам все още неизгасналите въгленчета на спомените за житието-битието на старите столични къщи от хора, свързани с миналото им. Подбирах постройки, чиито обитатели са оставили безспорна следа в културния и политическия живот на България. Беше краят на 2004 г., споделя в предговора на своята книга /"Анубис"/ Искра Ценкова.
Някои от най-добрите съвременни романи и документални четива са написани от журналисти - защото професията им ги е научила да внимават с думите. Това умение се усеща и в първата книга на Ценкова, майстор на есето и на репортажа, роден разказвач.

Къде започва семейният живот на Сава Огнянов и Жозефина Шмаха? Кой е осигурил дом за спокойните старини на Димитър Благоев-Дядото? Защо министър Александър Гиргинов е бил принуден да стане свинар? Как клиниката на д-р Функ е проиграна на хазарт заедно с наемателя й - банкера Атанас Буров?

Искра Ценкова отговаря на тези и много други въпроси след упорита работа с архивите и разговори с близките на видните обитатели на Стара София. Книгата се издава със съдействието на програма "Култура" на Столична община.

Четем на един дъх италианска кримка

В бар "Луме", в малък крайбрежен курорт на Северна Италия, между шотовете еспресо и играта на карти, четирима кореняци и барманът Масимо бъбрят, спорят и разнищват убийството на млада жена в техния град.

Предизвикателният живот на жертвата ги кара да мислят, че смъртта й е свързана със света на наркотиците и безразборния секс, който е практикувала. И наистина първоначално заподозрените са двама от интимните познати на момичето. Но след като се абстрахират от любовта към слуховете, старите приятели от бар "Луме" започват да разплитат случая, като поставят Масимо в ролята на следовател аматьор. И откриват, че нещата не са такива, каквито са изглеждали в началото.

Четиримата постоянни посетители на бара анализират престъплението и заподозрените, обсъждайки шумно своите наблюдения. А от аматьорското разследване на трагичната смърт на местно момиче живописната проза на Малвалди сътворява забавна картина на съвременния живот в малкия италиански град. Издател на "Игра за петима" е "ИК "Авлига"/.

Споменът за Венци Кисьов е жив

Паметна вечер "Живият Венцеслав Кисьов" организират НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" и издателство "Захарий Стоянов" на 9 ноември от 18 ч в аулата на НАТФИЗ.

На нея ще бъде представена книгата "Сбогом нощ! Книга за Венци". Сборникът го представя като поет с три негови цикъла стихове "Лист отбрулен", "Будни нощи" и "Усмивката на Бога". Те са съпроводени от есета и отзиви на поети. Любомир Левчев възкликва: "Венци Кисьов пише с любов. Какво повече мога да кажа." Никола Инджов пише: "Венцеслав Кисьов е трагически поет, изповядва необичайна вяра: "Животът диво в мен крещи/ под нокътя на кутретоЕ" "Сбогом, нощ!" представя големия филмов и театрален актьор в спомени на актьори и режисьори като: Мариус Донкин, Вели Чаушев, проф. Здравко Митков, Васил Банов, проф. Здравко Маринов и др.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай