Тери Гилиъм снима модерен Дон Кихот

Тери Гилиъм, един от колосите в съвеременното кино

Тери Гилиъм снима модерен Дон Кихот | StandartNews.com

Почти две десетилетия легендарният режисьор Тери Гилиъм се опитва да качи на голям екран своята сатирична версия на Дон Кихот. Звездата от "Монти Пайтън" работи по може би най-амбициозния си проект от 1998 г., когато с нечуваните 32,1 милиона долара европейско финансиране, започна снимки в Навара, Испания. Френският актьор Жан Рошфор е избран за ролята на испанския идалго тогава. Включват се и Джони Деп и Ванеса Паради. Поредица от нещастия обаче спира проекта - наводнение унищожава снимачната площадка, а Рошфор се разболява. Работата е спряна, финансиращите проекта се оттеглят и филмът със заглавие "Мъжът, който уби Дон Кихот" остава да тъне в небитието до днес.

Наскоро създателят на „Бразилия" и „Страх и омраза в Лас Вегас" получи финансиране от три европейски студия и най-накрая е готов да започне работа тази есен. През май на филмовия фестивал в Кан, Гилиъм потвърди, че прави още един опит да завърши проекта. Всъщност режисьорът разкри за първи път намеренията си в София. През март той беше гост на 20-ото юбилейно издание на "София филм фест" и тогава пред журналисти заяви: "Постоянно казвам, че тази идея (бел. ред - за Дон Кихот) е като мозъчен тумор - докато не ми го махнат, няма начин да се откажа. Това ми отне 25 години, но все още съм запален и отново работя по идеята."

Гилиъм е събрал солиден актьорски състав. Майкъл Пейлин, старият приятел и колега на Гилиъм от "Монти Пайтън" и "Бразилия", ще бъде в ролята на остарелия рицар романтик. Сюжетът обаче не проследява великия роман на Сервантес, а е ситуиран в модерни времена. Младият актьор Адам Драйвър, известен като злодея от "Междузвездни войни", както и от последния шедьовър на Джим Джармуш - "Патерсън", играе Тоби Гризони. Героят му е някогашен студент по кино, пълен с идеи, който снима филм адапатация на известната история за Дон Кихот в малко испанско село. Но тези дни са отдавна загубени - се казва в официалното резюме - и сега Тоби се е превърнал в арогантен, похотлив и преситен пиар. Парите и луксът са го разглезили. Докато е в Испания, където снима реклама, той се опитва да жонглира между съпругата на шефа си Джаки и собственото си его. Тогава при него идва мистериозна циганка с копие от стария му студентски филм. Тоби е разстроен и решава да отиде в малкото село, където някога снима първата си работа. Но открива с ужас, че филмът му е имал неприятен ефект върху това тихо и спокойно място. Мъжът, който е играл Дон Кихот, е загубил ума си, убеден, че е истинският "рицар на печалния образ." Невинната Анджелика пък се е превърнала в елитно момиче на повикване. Серия от инциденти води до пожар, който заплашва да унищожи селото. Издирван от полицията, Тоби е спасен от полуделия Дон Кихот, който го взема за своя верен оръженосец Санчо и го повлича в търсене на прекрасната Дулсинея. По време на това пътуването Тоби се изправя срещу реални и въображаеми, модерни и средновековни демони. Дами ще бъдат спасявани, дуели ще бъдат печелени, гиганти ще бъдат убити. Реалност и фантазия ще се слеят в това странно пътуване.

На борда на филма, чиято премиера е насрочена за 2017 г., са още Уилям Дефо и Стелан Скарсгард, а Олга Куриленко ще бъде в главната женска роля. Това ще е първият филм на Гилиъм след „Теорема нула" от 2013 година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай