Теди Москов черпи с шекспирин

Култовият режисьор развенчава напъните на бездарниците

Теди Москов черпи с шекспирин | StandartNews.com

„Шекспирин по време на пандемия“ е новото зрелище на Теди Москов в Малък градски театър „Зад канала“. Култовият режисьор напъхва актьорите си в класическия сюжет по Шекспир, обръщайки Хамлет с хастара навън, търсейки и откривайки  актуалност във всяка реплика и каламбур. Някакви артисти – луди, полудели – правят сечено на класическа и скучна режисьорка, която се мъчи да ги върне в канона, в характерите и образите. Посланията обаче са много по-обемни от конкретиката. Но всички гегове и клоунади в гротесковия стил на Москов са по основните екзистенциални теми, не са просто някакви циркове. Той осмива наред – но най-вече тоталното и повсеместно бездарие, пред което дори високото изкуство е безсилно. На прицел, естествено, е и властта, но всеки крал, останал без шут, е обречен на гибел.   

В „Зад канала“ Леонид Йовчев дебютира като Клавдий, Бойко Кръстанов и Мак Маринов пък са двойният Хамлет. В нолите са още Иван Петрушинов като Полоний, Светлана Янчева като досадната в претенциите си и крайно войнствена режисьорка, Каталин Старейшинска като подскачащата в бяло трико Офелия, Христина Караиванова като сексуалната хищница Гертруда.  Москов с усмивка коментира, че не му се иска твърде много да разрушава Шекспир, но така или иначе ние не знаем категорично точно какво е написал той – просто е изгубено в превода. Той пък ползва превода на Гео Милев. „Хващам си го, преправям си го – никой не ми сърди“, мотивира се Теди.

"Не съм едър. Среден ръст съм. И като режисьор и като височина-172 см /с обувките/. Не съм от размера на Шекспир и няма нужда да се правя. Не се и правя. Ще гледате нещо безотговорно. Нещо като фалшиво пеене на красива мелодия. Но това фалшиво е специално пожелано от мен. Дали защото не мога да изпея нотите на Шекспир или защото вече не ми се пеят тия ноти? А днес на кого му се пеят известни мелодии? И докога ще ги пеем тия мелодии?", казва още Москов.   

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай