Театрали търсят изход от Капана на живота

Театрали търсят изход от Капана на живота | StandartNews.com

Велико Търново. Животът и вселената са капан от който актьорът Любен Чаталов ще търси изход в моноспектакъл в старата столица. Пиесата "Капан за дребни хищници" с премиера на 27 юни от 19,00 часа в камерната зала на Музикално-драматичния театър "К. Кисимов" ще разкрие борбата за "свобода" на един обикновен човек. Режисьор на спектакъла е Георги Василев, драматургията е на Сава Василев, хореографията е дело на Албена Костова, а музиката – на Атанас Пасторка.

"Много се радвам, че във великотърновския театър гостува Любен Чаталов, един актьор-Вселена, който разкрива вижданията си за драматичния театър, за живота и изкуството", каза режисьорът Георги Василев. По думите му „Капан за дребни хищници" е пиеса за изпитанията на редовия българочовечец, орисан да живее в условията на безвремие. Пиесата стъпва върху разказа на Сава Василев "Алхимия на постоянството", като го доразвива с помощта на режисьора и актьорската игра.

Действието се развива по време на социализма и акцентира върху участта на главния герой да бъде затворник в собствената си държава и история. Ето защо посетител на крайбрежната кръчма „Дебелият кит" си изработва своя – самосъхранителна – философия на постоянството. А тя гласи, че изкуството да живееш, е изкуството да оцеляваш. А изкуството да оцеляваш, е изкуството да съществуваш напук на другите, радвайки на онова, което останалият свят намира за скучно. В пиесата се редуват смешното и тъжното, красивото и грозното, абсурдното и бана
лното, разказа драматургът Сава Василев.

Скандалът, че сме живи, е залегнал в основата на сюжета. В него един безименен герой и една пъстра жива мишка която е част от мизансцена, се опитват да разберат кой и защо ги е заключил в капана на малкия им живот. И струва ли си да го напуснат, пояснява Любен Чаталов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай