Свободно четене в Световния ден на книгата

Свободно четене в Световния ден на книгата | StandartNews.com

София. На 23 април отбелязваме Световния ден на книгата и авторското право с различни инициативи.

По идея на сайта "Аз чета" и българската Бук кросинг общност около 1000 книги ще бъдат оставени на обществени места, където всеки ще може да почете и после да ги върне. Всички желаещи да се включат в инициативата могат да оставят свои книги, като ги регистрират със специални BCID етикети.

Следобед в столицата ще се проведе и шествие в подкрепа на четенето. То ще тръгне от мобилната книжарница "Хеликон", която ще се представи за първи път пред публика и ще е разположена в началото на пешеходната зона на булевард "Витоша". Всеки участник ще получи фланелка с логото на фестивала "Четящият човек" - с надпис "Аз чета всеки ден. А ти?" и книга, съобщават организаторите. Шествието ще стигне до книжарницата "Хеликон-Витоша", където в 16 часа ще започнат церемониите по връчването на литературните награди "Рашко Сугарев" и "Цветето на Хеликон".

В централното фоайе на Национална библиотека "Кирил и Методий" Асоциация "Българска книга" ще връчи годишните си награди "Рицар на книгата" за журналисти с принос към популяризирането на литературата в България.

От 19 ч. в Новата конферентна зала в Ректората на СУ ще се проведе публичната лекция "Хамлет: Метадрамата" на проф. Евгения Панчева, преподавател по средновековна и ренесансова английска литература в катедра "Англицистика и американистика" и един от преводачите на Шекспир и Кристофър Марлоу в България.

23 април е избран от ЮНЕСКО неслучайно за световен ден на книгата. Много велики писатели са родени или са починали на тази дата. Сред тях са Владимир Набоков и Мигел де Сервантес. Това е и Денят на Шекспир, Смята се, че той е роден около тази дата и е починал на нея. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай