Вторник,

Светлин Русев събра елит от София и Москва

От: Администратор -
Светлин Русев събра елит от София и Москва
A
A
A

Само Светлин Русев може да събере на едно място елит от София и Москва, се говореше вчера из руската столица. Там големият художник откри изключителна изложба, организирана от българското посолство в мегаполиса, културния ни институт в Москва и

Руската академия, на която Светлин Русев е чуждестранен почетен член. Платната му са подредени в уникалната Галерия на Зураб Церетели в историческия център на древния град. На официалната церемония за премиерата на "Живопис. Избрано. 1988-2018" да изкажат респекта си към прочутия художник, иконописец, културен и обществен деец, дойдоха артисти, дипломати, политици и бизнесмени от двете страни.

Експозицията представя 50 произведения на знаменития академик, които отразяват важни моменти от творчеството му през последните 30 години. Между тях има и портрет на Ванга, която е изумително популярна из целия бивш Съветски съюз. Светлин Русев винаги е бил близък приятел с пророчицата, която сякаш оживява в творбата му. Ценителите в Москва ще се наслаждават на експозицията до 13 май.

Посланик Бойко Коцев приветства гостите и подчерта, че тази изложба има огромно значение за културните календари не само на България, но и на Москва. Защото се открива в годината на две значими за България събития - първото председателство на Съвета на ЕС и 140-та годишнина от Освобождението ни от османско иго.

"Искаме да покажем, че културата и изкуството са призвани да ни обединяват - те са истински посланици на мира,
доброто и взаимното разбирателството. И аз съм изключително щастлив, че днешното събитие ще се превърне в още един мост, в още едно свързващо звено на българо-руските духовни връзки и ще внесе своя принос в популяризирането на достиженията на европейското културно наследство", каза Бойко Коцев.

Премиерът Бойко Борисов поздрави по телефона Светлин Русев за премиерата в Москва.

Слова за откриването произнесоха Светлин Русев, президентът на Руската художествена академия Зураб Церетели, изпълнителният директор на Руското военно-историческо общество Владислав Кононов, който предаде личните поздрави на министъра на културата и председател на РВИО Владимир Медински.


Всички новини от категория Култура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички