Суперснимки на Лютаков за "Златната липа"

Суперснимки на Лютаков за "Златната липа" | StandartNews.com

"Двете неща, които правя, нямат допирни точки - не ги омърсявам едно друго. Вървят паралелно, без да си пречат", каза вчера Симеон Лютаков в Стара Загора, докато откриваше фотоизложбата си Collection в програмата на втория международен фестивал на новото европейско кино "Златната липа". Той сподели още, че преди време е бил отегчен от всичко и затова грабнал багажа си и заминал за Египет. Остава две години там, снима като статист в дузина арабски филми, за да се издържа и сам запечатва с обектива живота на хората и безбрежността на пустинята.

"Тази експозиция не е ретроспективна, не показва най-доброто. Има друг смисъл - тя е за всички неща, които са ме спъвали по пътя, за всички неща, които не съм знаел как се правят, за всички неща, от които съм бил притеснен и съм се пробвал пипнешком, за да добия самочувствие", изповядва се Лютаков. Той показва около 40-ина фотоси от арабския му период, портрети и изящни композиции от голи тела.

"На първото издание на "Златната липа" миналата година бях водещ, сега гостувам с изложба, следващия път може да спретна танцова трупа, за да дойда отново", обяви шеговито пристрастията си към фестивала Лютаков. Всъщност той натрупа червени точки пред арт директора на форума Магдалена Ралчева, след като се справи отлично с ролята си на арменец фотограф в нейния филм "Още нещо за любовта".

"Едва след като почти бяхме свършили снимките, разбрахме, че за Симеон фотографията не е някакво хоби, а истинско професионално увлечение", припомни си Ралчева, която е не само в центъра на събитията, но и на светските сбирки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай