Стоянович чу преспанските камбани

Стоянович чу преспанските камбани  | StandartNews.com

Министърът на културата Петър Стоянович неотдавна се завърна от тридневна визита в Северна Гърция.

Повечето разговори там бяха за предстоящите тържества за 1000-годишнината от смъртта на великия и трагичен цар Самуил. Докторът, който е зам.-председател на националния комитет на честванията, оглавяван от премиера Пламен Орешарски, се срещна с Теодорос Караоглу, член на правителството и министър на Македония и Тракия, с кмета на Солун Янис Бутарис. Стоянович коментира идеи за съвместни проекти между културното ни министерство и управата на Северна Гърция.

В началото на октомври БАН ще домакинства в София голяма международна научна конференция с участието на престижни медиевисти. Изложба от времето на цар Самуил е съпътстващо събитие. "Множество интересни предмети от онази епоха красят гръцките музеи. Неслучайно общувах с някои от най-влиятелните учени на съседите - професорите Муцопулос (фактически откривател на костите на Самуил), Малингудис, Цилипаку (директор на Византийския музей)... Нямаше никаква ревност. Би била излишна - цялата сериозна историческа наука еднозначно доказва българския произход и управление на цар Самуил. Вън от съмнение е преклонението към него сред нацията ни и в творчество на големите Димитър Талев и Антон Дончев. Няма да скрия, че разговарях с професор Цилипаку да заемем останките от личната плащеница на Самуил - онази красивата, с везаните папагали. Около костните останки на царя има прекален интерес, но нека не изпадаме в сценарий ала "Индиана Джоунс". Няма забранени теми, но никоя не бива да се вади зорлем пред скоби", категоричен е Стоянович.

В Солун той беше за откриването на паметна плоча на бившето българско училище - автентичен акт на духовност и добросъседство. "Мъжката гимназия там е интелектуално гнездо, възпитало и обучило десетилетия наред част от цвета на националната интелигенция и политически елит. Чест прави на Янис Бутарис, че е включил това знаменателно място в културната програма на общината", коментира министърът на културата. Той беше и на остров Свети Ахил край Преспа, на крачка от трите държавни граници. Именно в местната едноименна църква е открит гробът на цар Самуил. "Камбаните биха в сърцата ни, докато крачехме по здрав понтонен мост от сушата към острова в малкото Преспанско езеро. Дори руините на тази църква са изключително внушителни, особено за нас, българите. Много ми се иска експерти от двете страни да помислят заедно за укрепването и консервацията на това историческо

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай