Стотици ченгета пазят звездите в Кан

Два филма с Марион Котияр се борят за "Златна палма"

Стотици ченгета пазят звездите в Кан | StandartNews.com

България се разписва с две участия извън конкурса

Марион Котияр е кралицата на фиестата край Лазурния бряг

Сапьори, 400 души частна охрана и още стотици полицаи ще превърнат 69-ото издание на кинофестивала в Кан, който започва в сряда, в най-пазеното досега. Рекордният брой звезди, които се очакват тази година край Ривиерата, ще дефилират при засилени мерки за сигурност. Сапьорите ще извършват всекидневни проверки, включително и на дамски чанти, съобщава "Гардиън". Знаменитости, сред които Джордж Клуни, Джулия Робъртс, Кърт Ръсел, Чарлийз Терон, Хавиер Бардем, Венсан Касел, Марион Котияр, ще трябва да разтворят скъпите си аксесоари, след като минат по червения килим пред Двореца на киното. По улиците на култовия курорт, еднакво привлекателен както за богатите и известните, така и за апашите, които през последните две години отмъкнаха бижута за милиони, също ще гъмжи от униформени и цивилни пазители на реда. Фестивалът се случва едва шест месеца след терористичните атаки в Париж, при които загинаха 130 души. "Изправени сме пред риск, който никога преди не е бил толкова висок. Срещу нас е враг, който твърдо е решен да ни удари във всеки момент. Да бъдем изключително бдителни", каза френският министър на вътрешните работи Бернар Казньов. 500 камери са инсталирани в града, а това го прави най-наблюдавания в цяла Франция, съобщи и кметът Дейвид Лиснард.

Според него строгите мерки за сигурност няма да попречат на купоните, които се очакват в следващите десет дни. "Кан трябва да бъде пазен не заради партитата, а защото е професионално събитие от най-високо равнище, която е чест за Франция", коментира още градоначалникът.

Българското участие е скромно. "Пулс" на младия режисьор Даниел Делчунков e селектиран в програмата за късометражно кино. С творбата си, посветена на евтаназията, изгряващият талант се дипломира в НАТФИЗ в класа на академик Людмил Стайков.

Второто ни участие на Ривиерата е благодарение на Стефан Командарев и Катя Тричкова, които са копродуценти на игралния "Кучета", дебют за румънския режисьор Богдан Мирика. Балканският уестърн, както той сам го определя, е селектиран в секцията "Особен поглед". Историята се развива в безкрайните пусти полета на Добруджа, близо до границата с Украйна - в провинциално, забравено от Бога село, където законът не е нищо повече от абстрактна идея. За разлика от нашето, румънското кино има две големи попадения тази година. Два филма от северната ни съседка са в конкурса. Единият е на известния режисьор и сценарист Кристи Пую, копродукция с Босна и Херцеговина, Македония, Хърватия и Франция - "Сиера Невада". "Това е филм за онези, които бягат във фантазията, крият се уплашени в друга реалност, когато не могат да разберат скръбта, която ги е поразила. Това е несъвършено връщане на необикновен реквием", казва режисьорът.

Другото румънско присъствие е на Кристиян Мунджиу - "Завършване" ("Graduation"), който вече е продаден в над 20 страни. И този обещаващ румънски филм се съсредоточава върху обикновения живот в градче в Трансилвания. Местният лекар отглежда дъщеря с една мисъл - че когато тя навърши 18, ще учи в чужбина. Идеята е на път да се осъществи, момичето дори печели стипендия за Великобритания, но инцидент застрашава всичко. 80-годишният Уди Алън ще открие кино фиестата със своя 47-ми филм Cafe Society с младите звезди Джеси Айзенбърг и Кристен Стюарт. Красавицата от сагата "Здрач" се разписва и с още едно участие - тя е в главната роля в новия филм на французина Оливие Асаяс. Но безспорната кралица на фестивала ще бъде Марион Котияр, категорични са от "Франс прес". През последните години тя се превърна в трансатлантическа звезда, като стана първата френска актриса от 1960 г. насам, която получи "Оскар" за главна роля. Сега два филма с нейно участие ще се борят за "Златна палма". Тя е жена, заклещена в нещастен брак, във "From the Land of the Moon" ("От Земята на Луната") на Никол Гарсия. В "ItТs Only the End of the World" ("Това е само краят на света") на канадеца Ксавие Долан, определян като дете чудо, Котияр е оплетена в семейна драма. Там са набъркани още класичката Натали Бай, чаровният талантливец Венсан Касел и Леа Сейду.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай