Столичната библиотека създадена за чиновници

Помещавала се и в полицеско управление, и до римски останки

Столичната библиотека създадена за чиновници | StandartNews.com

Столичната библиотека е в навечерието на 95-тата годишнина от създаването си и предстоят поредица от събития, съобщи по БНР, Ана Анастасова, директор на дирекция в нея.

Ето какво разказва тя за историята на библиотеката:

Създадена е от ген. Владимир Вазов, а става Обществена през 1929 година. Било е само читалня, без да се заемат книги. Те са били служебно купувани за чиновниците в Общината, но постеренно започват да се закупуват и по-популярни четива.

Кметът по онова време призовал издателствата да подаряват книги, едно от първото дарение е на издателство "Тодор Чипев". Има много дарения от писатели и поети.

Директори на библиотеката са били Орлин Василев, Младен Исаев, Георг Краев.

Сградата е принадлежало на дружество "Милосърдие". Читалнята обяче се оказва малка, впоследствие се премества във Второ полицейско, но и там отеснява, после отива на "Мария Луиза", където на партера има римски останки.

Впоследствие се приспособява сграда на пл. Бански в 1942, тогава е учредена и наградата за литература, Тодор Влайков е първият ѝ носител.

Превръща се в  най-голямата публична библиотека в София.

Но след бомбардировка са запалват около 40 хиляди книги. После случайно се откриват запазени книги. Тогава я преместват на Славянска 13.

Следва ремонт на сградата на филиала, а сградата до 1986 година е била в старото кметство. Чак след 1990 година се помещава отново в старата си сграда по предложение на Михаил Неделчев.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай