СТАНДАРТ влезе в архива на Ламбо. Непоказвани снимки

Сдружение "Осем - има смисъл" събира средства за паметник на големия актьор пред Народния театър

СТАНДАРТ влезе в архива на Ламбо. Непоказвани снимки | StandartNews.com

 

 

АВТОР: Неда Попова 

Сдружение "Осем  - има смисъл", в което членува майката на биологичния син на Стефан Данаилов - Ирен Кривошиева, в скоро време ще стане инициатор на търг. На него ще бъдат разпродадени част от личните вещи на любимеца на поколения българи актьор. Става дума за ценни документи, медали, снимки, картини, икони, костюми и др. Със събраните пари от сдружението очакват да съберат средства за паметник на големия актьор, който да бъде монтиран в градинката пред Народния театър. Съавтори на монумента ще бъдат скулпторите Вежди Рашидов и Красимир Ангелов. Пред "Стандарт" и двамата творци заявиха, че имат готов проект и очакват за целта съответните компетентни органи да се произнесат по набирането на паричните постъпления. "Стефан заслужава цялото ни уважение", каза Рашидов. 

На този етап не е ясно какви финанси са необходими за изработването на паметника. Зависи от използваните материали, размерите и др.   

Преди две години Столичният общински съвет разреши да има паметник на Данаилов, но в кв" "Лозенец" в София, близо до дома му. 

Кривошиева обжалва това решение. По думите й с цялата документация е запозната Илияна Йотова, вицепрезидент на Република България.

"Надявам се на подкрепа от президентската институция. Заради добрите им отношения и заради това, че Стефан беше председател на Инициативния комитет, който за първи път издигна Румен Радев за президент", уточни Кривошиева. 

На въпроса дали не е добре да бъде открит музей на бате Сергей от хитовата филмова телевизионна поредица "На всеки километър" в столицата, Кривошиева отговори: "Разбира се. Мечтата ми обаче е да има негов бюст паметник в градинката пред театъра, където той работи през по-голямата част от живота си". 

"Това е велик български актьор. Разбира се, че ще внеса лично предложение паметникът да бъде пред театъра", каза за "Стандарт"  кандидата за кмет на ГЕРБ - СДС за София Антон Хекимян.

Деян Николов, кандидат за кмет на столицата от партия "Възраждане", изрази мнението, че пред Народния театър трябва да има такъв паметник. 

Легендата на българското кино и театър почина на 76 годишна възраст на 27-ми ноември, 2019 година във Военномедицинска  академия. Според личното му завещание вещите след кончината му стават собственост на сина му Владимир Стефанов Данаилов.  

С разрешението на Владимир неговата майка даде за първи път достъп на медия до вещите на големия Ламбо, както го наричаха приятелите му.

ВИЖ ОЩЕ: Ирен Кривошиева: Написах пиеса за живота ми със Стефан

 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай