Спряха полета на "Бащата" към Оскарите

Родната продукция не се класира в краткия списък с номинации на Американската филмова академия

Спряха полета на "Бащата" към Оскарите | StandartNews.com

Българският филм "Бащата" не успя да влезе в краткия списък на Оскарите. Американската филмова академия обяви продукциите, които ще се състезават в категориите за документален филм, късометражен документален филм, международен филм (преди чуждоезикова продукция), песен, саундтрак, късометражна анимация, игрален късометражен филм, визулни ефекти, грим и прически. За съжаление българското предложение в категорията за международен филм "Бащата" на Кристина Грозева и Петър Вълчанов не успя да се класира. 

В следващия кръг продължават продукции от Румъния, Босна и Херцеговина, Чехия, Русия, Франция, Чили, Иран, Кот д’Ивоар, Гватемала, Тайван, Тунис и др. Сред тях е и датският филм "Още по едно" на режисьора Томас Винтерберг с участието на Мадс Микелсен, който ще има прожекция на София филм фест. Номинация за игрален късометражен филм има "Човешкият глас", най-новата продукция на Педро Алмодовар с участието на Тилда Суинтън. Лентата ще бъде представена пред българска публика в програмата на предстоящото издание на Киномания. "Борат 2", който според специалистите има голяма вероятност да донесе номинация за поддържаща роля на Мария Бакалова, засега е в краткия списък с претенденти за оригинална песен с парчето "Wuhan Flu" ("Ухански грип").

Окончателният списък с номинациите във всички категории - за най-добри актьори, филм, режисьор, пълнометражна анимация, сценарий - ще бъде обявен на 15 март. Заради пандемията церемонията ще се проведе по-късно от обичайното – на 25 април.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай