Софийска градска галерия: Редим и ви чакаме

Грандиозната експозиция за 130 години от рождението на големия Константин Щъркелов ще продължи до 14 юни

Софийска градска галерия: Редим и ви чакаме | StandartNews.com

Въпреки забранения достъп в условията на пандемия, екипът на Софийската градска художествена галерия е подготвил голяма представителна изложба на Константин Щъркелов по повод 130 години от рождението му. Експозицията е с начало 18 март и ще продължи до 14 юни. „Като изказваме дълбоко съжаление за форсмажорната ситуация и забраната за посещение, се надяваме, че изложбата ще привлече заслужено вниманието на широката публика веднага след прекратяване на забраната“, написаха от СГХГ. „Скитникът самотник“ е логото на изложбата, а нейни куратори са Аделина Филева, Красимир Илиев, Пламен Петров. Тя представя живота и творчеството на Константин Щъркелов не само с произведенията му, но и през архивни материали – снимки, лични дневници, спомени, писма на негови съвременници, документи, статии и отзиви във вестници и списания, съпътствали художествените му изяви.

От маргинална фигура на вдовишки син, беден творец, самотник, скитник, бохем, Щъркелов се превръща в олицетворение на преуспелия талант. Срещу всички перспективи на практичния уют той избира  съ-творението, креативността, за да останат накрая произведенията му -  пейзажите от България и света, портретите на не една личност и образите на войната. Пред нас изплува образът на човек, който обича живота,  компанията на своите приятели, песните, поезията, хубавото вино, веселието. Същевременно го съпътстват и множество житейски трудности. Невинаги разполага с необходимите средства за себе си, за творчеството и семейството си. Но въпреки, че е неспокоен и често тревожен, той остава изпълнен с оптимизъм, поетичен, искрен... И зареден с онази пантеистична любов към природата и човека, благодарение на която създава стотици произведения. За него Природата е тази, която го пречиства от всичко светско и го дарява с  онова искрено чувство, с което стъпва обратно към другия свят – светът на планините, полята, реките, долините. Чувство, което му носи импулси за вдъхновение – радост и тъга, възхищение и преклонение. Така художникът се превръща в Скитника самотник, който от своята свобода в природата твори нови простори. В тях той е първи техен обитател. Самотник. Но за кратко. Тези нови простори  стават земни. Стават достъпни. След последния удар на четката, след последния щрих вече ще принадлежат на Света, на другите.

По повод 130 години от рождението на Щъркелов  екипът на СГХГ проучи и прегледа стотици документи, статии, спомени, текстове и други архивни материали, за да възстанови хронологията на живота и творчеството на художника. Това проучване допълни факти от живота му, а и изясни с колко и какви произведения участва в различните изложби през годините, възроди забравени оригинални названия, които Щъркелов е поставял на своите картини.

Експозицията включва над 300 произведения – масла, акварели и рисунки: от Централен държавен архив, Националната художествена галерия, Националния военноисторическия  музей, галерии в София и страната, Национален литературен музей, Регионален исторически музей – Кърджали, Регионален исторически музей – София...  Друга важна част от произведенията се представят за пръв път или са представяни много рядко. Това са творбите от  Художествения фонд на Държавен културен институт към министъра на външните работи - от колекциите на дипломатическите мисии в Анкара, Белград Берлин, Братислава и представителните пространства на министерството в София, от колекцията на БНБ, от Фонда за опазване на историческото наследство „Цар Борис и Царица Йоанна”, от БАН. Частните колекции, представени от аукционна къща „Енакор“,  галерия „Лоран“, както и от наследници и отделни собственици на произведения на Щъркелов, допълват не само с известни, но и с редки творби настоящата юбилейна ретроспективна изложба.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай