„София филм фест“ се завръща онлайн и на открито

Събитието ще се проведе в две издания - лято и есен

„София филм фест“ се завръща онлайн и на открито | StandartNews.com

„София филм фест“ се завръща, за да зарадва многобройните си почитатели. 24-ото издание на най-големия български международен кинофестивал бе отложено 3 дни преди планираното откриване на 12 март 2020-а. След месеци на извънредно положение и извънредна епидемична ситуация, фестът ще предложи адаптивно решение спрямо мерките за ограничаване на разпространението на Ковид-19.

Фестивалът ще предложи издания в два периода на 2020-а – лято и есен.

„София филм фест лято“ ще бъде онлайн в цяла България, в платформи на открито и с прожекции в Дома на киното в София.

Официалното откриване на лятното издание ще бъде на 25 юни в Платформа А6 на НДК с българската премиера на филма „Паразит“ на режисьора Понг Чун Хо, носител на 4 награди Оскар (включително за най-добър филм), „Златна палма“ в Кан и още над 200 отличия по света. На церемонията ще бъде връчена Наградата на София на Столична община на художника, аниматора, режисьора, продуцента, сценографа Анри Кулев за неговия принос към изкуството на киното.

За първи път в историята си фестивалът ще предложи част от програмата оналйн. Партньор е международната платформа Festival Scope & Shift 72. Програмата на виртуалното издание включва около 80 филма. Основно това са заглавия от конкурсните програми на 24-тия СФФ: Международен конкурс за първи и втори филми, Балкански конкурс, Документален конкурс, Конкурс за български късометражен филм. Сред тях са „Риба, плуваща по гръб“ на Елица Петкова, „Как да имитираш война“ на Рудолф Херцог, „Среднощно“ на Натали Бианкери, „18% сиво“ на Виктор Чучков син, „Баща“ на Сърдан Голубович, „Три сестри“ на Емин Алпер, „Медена земя“ на Тамара Котевска и Любомир Стефанов (с две номинации за Оскар), „Игра с вълните: изкуството на звука в киното“ на Мидж Костин. В програмата ще видим и филми от рубриките Ново българско кино, Киното днес (филми на утвърдени световни режисьори), Калейдоскоп и други. Сред тях са „Въпреки мъглата“ на Горан Паскалевич, „Предателят“ на Марко Белокио, „Мартин Идън“ на Пиетро Марчело, „Държавно погребение“ на Сергей Лозница, „Последният час на г-н Кол“ на Дорон Еран, „Младият Ахмед“ на Братя Дарден, „Извинявайте, че не ви намерихме“ на Кен Лоуч, „Физика на тъгата“ на Теодор Ушев, анимационните филми за деца и родители озвучени на български език „Чутовното нашествие на мечките в Сицилия“ на Лоренцо Матоти и „Пътешествието на Принца“ на Жан-Франсоа Лагиони и Ксавие Пикар.

Филмите ще бъдат на разположение за определен брой гледания в рамките на период от малко над 3 седмици. В мига на достигане на лимита за гледания на определена лента, ще се смята, че прожекцията е продадена и заглавието няма да е достъпно повече за онлайн прожекции. С дигиталното си издание „София филм фест“ се превръща във фестивал на цяла България. Любителите на киното в страната ни ще имат сериозни възможности да обогатят познанията си към едно по-различно, авторско и мислещо кино, което е възможно да се гледа само в рамките на голям международен фестивал.

Специална селекция ще бъде представена в Дома на киното – единственият киносалон през лятното издание на фестивала, в който ще има кинопрожекции в зала. С изключение на някои български филми, програмата ще съдържа заглавия, които не се повтарят с онлайн изданието или прожекциите на открито на феста. Сред тях са „Ялда – нощ за прошка“ на Масуд Бакши (с голямата награда от Сънданс, оператор е българинът Юлиан Атанасов) и „Родина“ на Томас Венгис (от Международния конкурс), „Шевове“ на Мирослав Терзич (от Балканския конкурс), „Брус Лий и престъпникът“ на Йост Ванденбрук (от Документалния конкурс), „Под слънцето“ и „Дневниците на Путин“ на Виталий Мански, „Екзотика“ и „Примамливото отвъдно“ на Атом Егоян. Програмата в Дома на киното ще предостави възможност за среща с някои автори на новото българско игрално и късометражно кино.

Третият модул на лятното издание на фестивала е на открити платформи. Откриването и церемонията, както и още някои гала прожекции, ще бъдат в Платформа А6 на НДК. Специални премиери с публика и представени от екип ще имат българският игрален филм „Сестра“ на Светла Цоцоркова (почетен диплом от Сан Себастиан и голямата награда в Котбус), както и немско-българската копродукция „Кръвта на пеликана“ на режисьорката Катрин Гебе, открил конкурса „Хоризонти“ във Венеция и заснет изцяло в България. В лентата участват звездата на немското кино Нина Хос, българските деца-актьори Катерина Липовска и Аделия Оклепо, актьорите Яна Маринова, Димитър Баненкин и други.

На 6 юли след церемонията по връчване на наградите на „София филм фест“ ще бъде премиерата на копродукцията на Белгия, Холандия, Хърватия и България „Босият император“ на авторския тандем Джесика Удуърт и Петер Бросенс. Филмът, в който участват Петер ван ден Бегин, Джералдин Чаплин и Удо Киер, е продължение на комедията „Белгийският крал“ (номиниран за европейска комедия на годината).

Летният фестивал ще представи филми и в платформата „Открита сцена“ в парка на Военната академия, като съдържание да бъде споделено и в новата платформа Sofia Summer Fest зад музея „Земята и хората“, която ще бъде част от фестивалната програма и ще представи за първи път в София българският игрален филм „Бащата“ на Кристина Грозева и Петър Вълчанов („Кристален глобус“ от Карлови Вари и „Златна роза“ от Варна).

За 18-и път международно жури ще определи фаворита за голямата награда в международния конкурс за първи или втори игрален филм „София – град на киното”, съдържаща парична премия от 7000 евро, осигурена от Столична община. Председател на журито е британският режисьор Питър Уебър („Момичето с перлената обица“), а негови членове са продуцентите Николас Селис (Мексико, продуцент на „Рома“) и Джим Старк (САЩ, продуцент на ранните филми на Джим Джармуш), и българската актриса Ирмена Чичикова. Международното жури ще определи и Наградата за български късометражен филм, предоставена от Доли Медиа Студио (8 000 евро в постпродукционни услуги и 1 500 евро парична премия).

Балканското жури ще връчи наградата на Домейн Бойар за най-добър регионален филм. Негови членове са режисьорите Мира Форнай (Словакия), Бенедикт Ерлингсон (Белгия) и Симона Костова (Германия-България). Председател на Документалното жури е руският режисьор Виталий Мански, а членове - режисьорите Андреас Хорват (Австрия) и Светослав Драганов (България).

Международното жури за български игрален филм ще връчи наградата на Булсатком от 3 000 евро. Членове на журито са Гая Фурер (артистичен директор на програмата „Венециански дни“ от кинофестивала във Венеция), Стефан Лаудин (директор на Варшавския филмов фестивал) и Ахмед Шауки (артистичен директор на кинофестивала в Кайро).

„София филм фест есен“ се предвижда да се проведе от края на септември до средата на октомври в няколко столични киносалона и основно ще включва филми, които не присъстват в програмата на лятното издание. Сред тях ще бъдат хитовете „Мъртвите не умират“ на Джим Джармуш и „Фарът“ на Роберт Егърс, „За безкрайността“ на Рой Андершон, „Върба“ на Милчо Манчевски, „Диего Марадона“ на Асиф Кападия, „Синоними“ („Златна мечка“ от Берлин) на Надав Лапид, „Почетен гост“ на Атом Егоян, „Ина де Ярд“ на Питър Уебър, „Не съм сам“ на Гарин Хованисян, „Кънингам“ на Ала Ковган, специалната прожекция на „Сладък живот“ на Федерико Фелини, „По Божията милост“ на Франсоа Озон, „Арабски блус“ на Манеле Лабиди Лабе, „Синът“ на Мехди Барзуи, „Папиша“ на Муния Медур и „Адам“ на Мариам Тузани от програмата Франкофония 50, „Лилиан“ на Андреас Хорват и „Проблемът да бъдеш роден“ на Сандра Волнер от Фокус Австрия, Кино-гурме, Музикална кутия и други.

През есента ще се състоят и премиерите на българските документални филми от програмата на феста, както и игрални български премиери. Предвижда се през този период фестивалът да посрещне някои от режисьорите, които бяха потвърдили участието си в мартенското му издание. През есента „София филм фест“ ще направи отложените си гостувания в Бургас, Пловдив и Варна с прожекции в киносалони, както и ще посети още няколко дестинации от пътуващото си издание, където публиката ще може да съпреживее емоцията от гледане на кино на голям екран. Разбира се, това е в зависимост от епидемичната обстановка в страната.

17-ото издание на пазара на копродукции София Мийтингс ще бъде изцяло оналйн. Началото му постави представянето на филми в развитие (Works in Progress), които в периода 27 май – 2 юни бяха гледани от рекорден брой фестивални селекционери (49) и представители на сейлс компании (16) от 27 държави на 5 континента, рекорд в историята на форума. Така български и регионални филми бяха гледани от водещите фестивали в света, сред които Кан, Берлин, Венеция, Торонто, Сънданс, Сан Себастиан, Карлови Вари, Москва, Сараево, Солун, Варшава, Талин и много други. За първи път участваха фестивали от Латинска Америка (Мар дел Плата и Картахена) и Африка (Кайро), от Китай (Шанхай) и дори Монголия (Улан Батор). Най-големият успех сред селектираните филми е включването на четвъртия пълнометражен игрален филм на Камен Калев „Февруари“ в официалната програма на фестивала в Кан през 2020-а. Останалите модули на София Мийтингс (представяне на проекти за първи, втори и трети игрални филми – Feature Films Pitching, панел дискусии и майсторски класове) ще се състоят от 3 до 8 юли оналйн на платформата Festival Scope.

Голяма част от филмите в програмата са достъпни по добре познатия начин – билет в кен, един от символите на фестивала. За всички зрители, които все още пазят своите билети в кен, закупени през март - те ще важат за прожекциите в Дома на киното с онлайн регистрация. За всички прожекции на открито, които са предвидени в програмата на „София филм фест лято“, билет в кен*ваучер може директно да бъде предаден на касата на киното, за да се получи достъп до избраната прожекция

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай