Смях и сълзи на Лятната сцена в НДК

Димитър Иванов и Иван Юруков печелят овации с моноспектакли

Смях и сълзи на Лятната сцена в НДК | StandartNews.com

Нов театър НДК предлага два атрактивни моноспектакъла на Лятната сцена. Първият е на 26 август - "Образцов дом". Кой е Димитър Иванов Капитана? И Бай Тъньо? Много зависи кого питате: Ако питате него самия, ще ви каже че е завършил “Кукли” в НАТФИЗ и се занимава със стенд ъп комедия. Може да спомене и че е първият български вентролог. Според феновете, той е нещо като изгряваща звезда - първото му турне премина през 22 града с 22 напълно разпродадени зали за хиляди зрители. А днес е от българските комедианти с най-голям брой последователи - страниците му в социалните мрежи са последвани от над 60 000, видеата му са гледани стотици хиляди пъти. Според Тъньо той е провал и пройдоха. Непрокопсаник. Въпреки несъгласието на плюшената част на дуото, и медии, и хора класифицираха “Беше ми 100лично” като голям успех. Днес - в желанието си да даде винаги повече, стенд ъп комикът и първи вентролог в страната е подготвил изцяло ново шоу за българските зрители.

На 28 август от 21 часа е „Пилето, което казва Ку“. В него Иван Юруков отново вдига високо летвата пред себе си, потапяйки се в необятния и отговорен свят на моноспектакъла. Сценарият е създаден по сборниците съвременни разкази "Малкото име на дните" и "Тиква" на Александър Урумов, а музиката е на Михаил Шишков-баща. По комичен начин текстът ни превежда през истински човешки несгоди, връща ни към изначалния замисъл, към човещината, към природата. Чрез историите, които героят разказва, авторът прави своеобразен разрез на търсещия човек - дисекция на съвременното общество. Възприеман като странен неудачник, героят на Иван Юруков изобличава човешките слабости, като оголва до болезненост своите.

"Текстът ме привлече със своята истинност. Движен съм от желанието да създам емоционална експлозия, която да разтърсва със своята откровеност", споделя Иван Юруков, който е и режисьор на спектакъла. "Най-голямата ми надежда е много бързо да се отървем от онова време, в което всичко е нетрайно. Няма да ни липсва това временно време. Този текст беше на прилично ниво и можеше да бъде поставен още преди три години. Само че нещо не му достигаше. Беше като вкусна торта, на която й липсва черешката. Става и така, но друго си е с черешка. Героят ми разбира езика на животните и си говори с птиците, но не разбира езика на любимата си жена и трудно си говори с нея“, коментира Александър Урумов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай