"Слънчогледите" на Ван Гог се връщат завинаги в родината

Световноизвестният шедьовър "Слънчогледите" на Винсент ван Гог няма да бъде изнасян повече в чужбина от Холандия заради "крехкостта" на произведението...

"Слънчогледите" на Ван Гог се връщат завинаги в родината | StandartNews.com

Световноизвестният шедьовър "Слънчогледите" на Винсент ван Гог няма да бъде изнасян повече в чужбина от Холандия заради "крехкостта" на произведението, предадоха световните информационни агенции, цитирани от БТА.

Международен експертен екип изследва 130-годишното произведение и установи, че състоянието му е "стабилно, но много крехко", съобщи музеят "Ван Гог" в Амстердам.

"Основата и слоевете маслена боя са стабилни, но много чувствителни на вибрации и изменения във влажността и температурата на въздуха. Ето защо е важно произведението да бъде премествано възможно най-малко", поясни директорът на музея Аксел Рухер.

Експертите от Холандия, Белгия, Италия и Полша са изследвали не само какво е състоянието на "Слънчогледите", но и боите и материалите, които Ван Гог е използвал, когато е рисувал произведението в Арл, Южна Франция през януари 1889 г. Те казаха, че вече са по-уверени, че картината се базира на по-ранно произведение от серията, рисувано през лятото на 1888 г. То е изложено в британската Национална галерия в Лондон.

След изследването картината е реставрирана леко.

Картината е изнасяна последно през 2014 г. за изложба в Националната галерия в Лондон.

Знаменитият художник е сътворил серия от пет картини със слънчогледи във ваза от 1888 г. до 1889 г. Освен в музея в Амстердам, те се съхраняват в Лондон, Мюнхен, Токио и Филаделфия.

Музеят "Ван Гог" в Амстердам е основан през 1973 г. и съдържа най-голямата колекция с картини на холандския майстор.

Картината "Слънчогледите" отново ще бъде изложена за посетителите на музея в Амстердам от 22 февруари.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай