Събота,

Съкровища от Велики Преслав показват в София

От: Редактори, сн. Нова ТВ -
Съкровища от Велики Преслав показват в София
A
A
A

Накити и други съкровища от периода на възход и величие на втората българска средновековна столица Велики Преслав ще бъдат показани на изложба в София. Тя ще бъде открита тази вечер в Националния археологически институт с музей при БАН.

Изложбата „До портите на княжеския двор. Съкровища от Велики Преслав” се посвещава на 150-годишнината от основаването на Българската академия на науките. Посетителите ще могат да видят експонатите от 6 ноември до 26 януари.

Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски ще открие изложбата от 18.00 часа в НАИМ-БАН, на площад "Атанас Буров" 1.

Основен акцент в изложбата е Преславското съкровище, открито през 1978 г. в местността Кастана, северозападно от външния град на Велики Преслав. През последните две години в рамките на международен научен проект, в който участват НАИМ-БАН, Археологическият музей "Велики Преслав" и Римско-германският централен музей в Майнц, Германия, е направено ново техническо и технологично проучване, както и стилов анализ на съкровището. Почистени са и всички предмети от съкровището.

Ще бъде представено и откритото през 1972 г., в каменен тайник в Дворцовия комплекс на Велики Преслав, съкровище от 13-и век. Други акценти в изложбата са преславската рисувана белоглинена керамика, печатите на владетелите и на висшите административни служители, находки, продукт на средновековната металопластика, ювелирство, обработка на кост, производство на керамика и обработка на камък.

Изложбата е организирана от НАИМ-БАН в партньорство с Археологическия музей "Велики Преслав" и с Националния исторически музей.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички