Скорсезе с тревожни думи за киноиндустрията

Култовият режисьор е притеснен за бъдещето на седмото изкуство

Скорсезе с тревожни думи за киноиндустрията | StandartNews.com

Мартин Скорсезе отправи тревожно предупреждение по време на филмовия фестивал в Торонто. Култовият режисьор заяви, че киното става "маргинализирано и обезценено" като форма на добър спомен от миналото по време на пандемиятаъм, съобщи АФП.

Скорсезе, който предизвика противоречия, след като миналата година шамароса популярните супергеройски блокбъстъри като "не кино", говори в този дух, когато киносалоните остават затворени в големите американски градове, включително Лос Анджелис и Ню Йорк. Торонто, най-големият филмов фестивал в Северна Америка, се провежда главно онлайн тази година, заедно с шепа прожекции на закрито с ограничена публика. Скорсезе похвали форума, че въпреки всичко продължава.

„Фактът, че филмовите фестивали продължават да се случват – импровизирайки, адаптирайки се, карат всичко да работи някак си - е много трогателен за мен“, каза носителят на "Оскар". „Защото покрай това, което се случва, виждаме в пресата и популярната култура ... как става тъжно обичайно да виждаме киното маргинализирано и обезценено и в тази ситуация категоризирано като вид добър спомен от миналото.“

Милиони по целия свят са прекарали последните няколко месеца вкъщи поради пандемията, като много са гледали телевизия и филми от техните холове. В "Ню Йорк Таймс" миналия ноември Скорсезе каза, че киносалоните са мястото, предназначено да бъде видяна творбата на режисьорът – мъж или жена - и предупреди, че супергеройските филми изтласкват автори от големия екран.

"Да отпразнуваме самото му съществуване е още по-важно и необходимо. Тази забележителна форма на изкуството винаги е била и винаги ще бъде много повече от развлечение", добави Скорсезе. „Киното, филмите в най-добрия случай са източник на учудване и вдъхновение“.

Британският актьорски актьор Антъни Хопкинс и Кейт Уинслет получиха награди за творчески постижения по време на виртуалния фестивал в Торонто, където и двамата популяризират аплодирани нови филми, които биха могли да им осигурят втори "Оскар".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай