Скорсезе с комплименти към Мишо Пандурски във Венеция

Гледаме „Единственият свидетел" по БНТ – 30 години след трите му награди на елитния фестивал

Скорсезе с комплименти към Мишо Пандурски във Венеция | StandartNews.com

Михаил Пандурски с трите награди за "Единственият свидетел" във Венеция през 1990-а

БНТ показва в неделя, 11 октомври, „Единственият свидетел" от 1988-а – филмът на Михаил Пандурски по сценарий на Николай Никифоров, който през 1990-а печели три награди в конкурса на 47-ия фестивал във Венеция: специалната за Пандурски, наречена "Корабчето", „Coppa volpi“ - за най-добра мъжка роля на Олег Борисов, „Osella“ - за най-добра музика на Валери Миловански. В драмата участват още Кирил Варийски, Любен Чаталов , Ирен Кривошиева, Катя Чукова, Сашка Братанова, Антон Карастоянов.

Във фокуса са 80-те с техните социално-етични проблеми. Инцидент в градския транспорт става повод за противопоставянето на житейски възгледи и разкрива отчуждението между хората. В центъра на конфликта е Христо, мълчалив свидетел на егоизма и безсърдечието, представител на едно поколение, което постепенно си отива и с което сякаш си тръгва и съвестта. Всичко започва с внезапното спиране от шофьор на автобус. Когато пътниците изразяват възмущението си, той замахва с желязна щанга. В рейса е и журналистка, която описва случая в пресата. Шофьорът е даден под съд, но само един пътник се съгласява да свидетелства. По-късно под натиска на шофьора, който вече има висяща условна присъда, свидетелят се оттегля, а журналистката е обвинена в клевета.

Олег Борисов – един от най-големите актьори на някогашния СССР, не успява да се класира за червения килим на Венеция. Чиновниците на перестройката му обясняват, че филмът все пак е български и е излишно той да се появява заедно с Михаил Пандурски на сцената. Борисов – макар и фаворит на Георги Товстоногов и Олег Ефремов в театъра, никога не става от звездите, приближени на властта, въпреки че получава комплименти за ролите си дори от Михаил Горбачов. Във Венеция той изпреварва в състезанието за „Купа Волпи“ Пол Нюман, Дензъл Уошингтън, Гари Олдман, Тим Рот, Мишел Пиколи, а Робърт де Ниро напразно се опитва да открие Борисов, за да се запознае с него. Затова пък Михаил Пандурски  съвсем „на живо“ получава комплименти за филма си от самия Мартин Скорсезе. "Единственият свидетел" все така остава най-големият успех на БГ киното на престижния международен фестивал.  

Българският режисьор, който живее в Германия и най-често работи в Западна Европа и Русия, в момента се труди върху следващия си проект. В предишната му продукция, „Инкогнита“ по мотиви от „Бариерата“ на Павел Вежинов, беше последната роля на великия Наум Шопов и една от финалните в голямото кино на Стефан Данаилов.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай