Симон дьо Бовоар оживява в нов роман

„Жената от Монпарнас“ е за любовта и бунтовете на прочутата писателка

Симон дьо Бовоар оживява в нов роман | StandartNews.com

В „Жената от Монпарнас“ - новия роман на Каролине Бернард, оживява самата Симон дьо Бовоар, една от най-известните екзистенциалистки на Европа. Неслучайно книгата излиза в колекцията „Бунтарки“ на „Емас“. Отдадена на философия, литература и политика, Дьо Бовоар се превръща в символ на женския бунт и нейният епохален труд „Вторият пол“ може да се нарече библия на феминисткото движение. Но влиянието й се разпрострира още по-далече. Тя вдъхновява поколения жени да търсят свободата, да се впускат в интелектуални занимания и да не правят компромиси със себе си.

Каролине Бернард („Музата на Виена“, „Фрида Кало и цветовете на живота“, „Рандеву в „Кафе дьо Флор“) улавя с изключителен усет и финес духа на тази неповторима личност и увлекателно разкрива пътя, който е извървяла, за да се утвърди като Симон дьо Бовоар, оставаща завинаги в историята рамо до рамо с любимия ѝ Жан-Пол Сартр.

Действието се развива в Париж през 30-те години на миналия век. В „Кафе дьо Фльор“ все по-често се заседява млада жена с искрящосини очи и коси, привързани с увит шал. На масата пред нея лежи купчина бели листа, чакащи да бъдат изписани. Тя се казва Симон дьо Бовоар и прави пореден опит да напише първия си роман. А той все не се получава, защото мислите, които авторката иска да вложи, надхвърлят възможностите на листа. Но Симон не се отказва - тя знае, че е предопределена за революция в литературата.

Въпреки мнението на семейството си и особено на строгия си и традиционалистичен баща, Симон се записва в университета. И точно там тя среща мъжа, предназначен да стане неин партньор в живота: Жан-Пол Сартр, малко по-възрастен от нея, известен в университетската среда със своята харизма и философски идеи. Двамата усещат незабавно привличане заради общите си културни интереси, но преди всичко заради сходните си виждания за света и любовта, основана на абсолютната свобода и отхвърлянето на всички връзки и ограничения. Точно този мъж, отсядащ редовно на нейната маса в кафето, дава сили на младата Симон да продължи да пише. Не минават много години преди никому неизвестната любовна двойка от „Кафе дьо Флор“ да взриви света със своите мисли... Симон дьо Бовоар и Жан-Пол Сартр формулират философията на екзистенциализма и са в центъра на парижкия бохем.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай