Шок! На какъв език пише Нобелистът Юн Фосе

Авторът на романи, стихове и пиеси твори на нинорск

Шок! На какъв език пише Нобелистът Юн Фосе | StandartNews.com

Нобеловата награда за литература на Юн Фосе е изненада поради уникална причина – авторът на романи, стихове и пиеси твори на нинорск. Това е форма на норвежкия език, която се използва от десетина процента от населението на скандинавската страна, наброяващо около шест милиона. Фосе в момента е най-поставяният драматург в Европа и затова режисирането на драма, звучаща на език, ползван от 500 000, вече е събитие в жанра. Нобеловият комитет обаче се отнася рационално към този феномен. На сайта Nobelprize.org се появи въпрос за гласуване: „Чели ли сте нещо от Юн Фосе?“ С „Да“ отговарят едва 11 процента от отговорилите. Въпреки това британският вестник  „Дейли телеграф“ включва Фосе в класацията си за 100-те живи гении, а той е признат за най-големия норвежки драматург след Хенрик Ибсен.

Роден е през 1959 г. в Хаугесун, на западния бряг на Норвегия. Дядо му е квакер, пацифист с леви убеждения. Фосе се отдалечава от евангелизма на семейството, предпочитайки да се определя като атеист. Свири на китара в групата "Рокин Чер", учи литература в университета в Берген. Дебютира с романа си "Червено, черно" през 1983 г., чийто сюжет е посветен на мястото на евангелизма в живота на един млад човек. Оценката на критиците идва с "Навес за лодки" през 1989 г., последван от двете части на "Меланхолия" през 1995 г. и 1996 г. Последният му шедьовър е "Септология" - седем части, разделени в три тома, които се концентрират около срещата на един човек с друга версия на самия него. Фосе приема католическата вяра през 2013 г.

Първата си пиеса създава през 1994 г. През 2022 г. шестата и седмата част от неговата „Септология“ влизат в краткия списък за литературната награда Международен „Букър“. Носител е на Кралския орден „Свети Олаф“ и от 2011 г. живее в почетна резиденция, която е част от кралския дворец в Норвегия – признание, запазено за големите творци на страната. "Не описвам персонажи в традиционния смисъл на думата. Пиша за човека", каза Фосе пред вестник  "Монд". В пиесите му присъстват безработицата, самотата, разпадът на семействата. Юн Фосе се е женил три пъти и има шест деца. Спира алкохола след появата на здравословни проблеми.

„Гардиън“ цитира литературния критик Катрин Тейлър, според която „четенето на книгите на Фосе е дълбоко духовно, почти религиозно изживяване“, а „Ню Йорк таймс“ изтъква, че името на тазгодишния носител на Нобелова награда е непознато за американската публика, но е по-разпознаваемо в сравнение с тези на лауреати като Олга Токарчук (2018) и Петер Хандке (2019). Романът му „Трилогия“ /“Лист“/ е на книжния пазар в България в превод от новонорвежки на Стела Джелепова. Книгата, в която влизат частите „Бдение”, „Бленуванията на Улав“ и „Отмала”, излезе за първи път у нас преди две години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай