Шейх на Бахрейн с пърформанс пред БГ колекционери

Рашид ал Халифа е най-известният художник в Близкия Изток, коментира международният куратор Стефан Стоянов

Шейх на Бахрейн с пърформанс пред БГ колекционери | StandartNews.com

Рашид ал Халифа - шейх на Бахрейн и художник номер едно в Близкия Изток, е посрещнал български колекционери на съвременно изкуство във фамилната си резиденция. Авторът на авангардни платна и зрелищни инсталации е направил и пърформанс в ателието си като знак за уважение към гостите.

„Рашид ал Халифа смени официозната си бяла роба с работно облекло, цялото изпръскано с бои – и започна да рисува пред нас. Това определено не може да се види всеки ден. Демонстрацията се случи без предварителна подготовка – на живо, истинско шоу в живописта. Неговите работи най-често са абстрактни - оптични и кинетични, но освен тях създава и картини в класически стил. Не иска да губи умението да рисува реалистично  - тела, лица, натюрморти. Показа ни и любимите си скулптури, сред които са и тези на Ботеро. Цялото посрещане беше като на кино – независимо, че при всяко влизане в Бахрейн задължително те тестват и се затваряш за 12 часа. Но ние го направихме в страхотен хотел и сред супер благи и учтиви хора.“, разказа пред „Стандарт“ арт дилърът Стефан Стоянов, който организира и дирижира необикновената визита.

Към групата от България се присъединяват и ценители от Австрия, Италия, Франция и Германия, които също са очаровани от протокола и приятелските жестове в двореца и градините във владението на Рашид ал Халифа.

Отбраното европейско общество посещава и арт панаира в Дубай – основна локация в програмата на Стефан Стоянов, който е и куратор на трима от авторите в залите. „Беше особено интересно – някои от участниците в тази полезна експедиция за първи път се блъскаха със стилистиката и естетиката на арабския свят. В Европа и дори в Америка, където има всичко, много рядко виждаме художници от региона. Затова преживяването в този изключителен финансов център, в който се провежда и най-мащабното тематично изложение с участието на галерии от цял свят, си струва цялата енергия на всеки уважаващ себе си куратор и познавач“, категоричен е Стефан Стоянов, който си партнира с личности и институции от три континента. Неслучайно той представя пред търсачите на силни усещания петте най-добри арт пространства в емирствата. Те се наслаждават и на произведенията в Шарджа арт фондейшън, една от най-интелектуалните сбирки в света. Следващата спирка е във вилата на Мариана Сардарова в Дубай, която наскоро откри в Москва пететажен музей на Ruarts. Дамата с визия на кинозвезда е сред най-респектиращите меценати в руската столица, както и от Ню Йорк до Токио.  „Всяка колекция отразява човека с неговите пътувания и връзки със света“, казва още Стефан Стоянов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай