Шаржът като шпага

Шаржът като шпага | StandartNews.com

Чавдар Николов обича да провокира само най-големите и силните

Карикатуристът Чавдар Николов стана най-обсъжданото име през последните дни. Шаржовете му по Нова тв първо бяха свалени, а след това върнати. В бурните дискусии се включи даже премиерът Бойко Борисов, който е сред любимите герои на Чаво, както е известен художникът.

Кой е карикатуристът, разбунил държавата? "Стандарт" предлага нестандартния портрет на Чаво от неговия колега и наш автор Илиян Савков.

Профил елинистичен, класически. Като току-що слязъл от древногръцка керамика.
Характер нордически. Направо македонски.

Явление без аналог в политическата карикатура. Царят на шаржа. Ни се води, ни се кара. На фона на аморфния медиен конформизъм адски се различава и направо дразни.

За втори път го свалят от екран и не разбира от дума. Преди години правеше кратки политически анимационни карикатури за "Панорама" по БНТ. Но с идването на кабинета на царя на власт му прекратиха договора.

Критичен и безпощаден към политическите елити в целия посткомунистически регистър от управляващи. Цели се във високите ешелони, все едно е в британския медиен формат, а не на Балканите... Явно е заразен с пронизващата политическа ирония на островитяните от Албиона.

Та като се счепкаха наскоро с Нова телевизия, стана ясно че нема лабаво с Чаво.
Давид взе, че пак надви Голиат. Широката публика, даряваща с високи рейтинги само риалити форматите и направлението плеймейтки-футболисти тоя път се тръшна и се омагьоса от един ....карикатурист. Дали пък България не се събужда от дълбок посткомунистически сън и дава признаци на живец като гражданско общество... Направо всички прожектори се събраха върху тоя провокатор с виц и шарж, който си позволява да си играе с българските публични табута и енигми. И да ги поднася на обществеността медийно недосегаемите не като древногръцки богове или като полу-богове, а като грешни хора. Които носят отговорност пред обществото. Било то и власт имащи.

Чаво най-много обича да е на голяма сцена и да е пред многобройна публика. Да провокира и да полемизира. Да е в главната роля и да усеща всички дула на камерите и микрофоните прицелени към него. Е, точно тогава е във вихъра си. Артист, трибун, хуморист, перфиден и разрушителен интелектуален хулиган.

Изобщо човек, с когото и най-силните могат да си намерят майстора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай