"Сезар" е по-толерантен от "Оскар"

"Сезар" е по-толерантен от "Оскар" | StandartNews.com

Френските награди отличиха мултикултурни филми

От няколко седмици предстоящата утре церемония по раздаването на "Оскар"-и поема куп обвинения - че са дискриминирани афроамерикански роли, както и че няма номиниран филм, в който главния образ да играе жена. В петък вечерта френските награди "Сезар" показаха точно обратното. Лентата "Фатима" получи наградата за най-добър филм. Историята представя вълнуващ портрет на домакиня мигрантка, която сама отглежда двете си дъщери.

"Не мога да повярвам, че съм тук сега. Дължа всичко на трите изпълнителки на главни роли в лентата", заяви развълнуван на церемонията режисьорът Филип Фокон. Освен наградата за най-добър филм "Фатима" спечели отличията за филмова адаптация и за талантлива млада актриса - Зита Анро.

Френско-турският филм "Мустанг" - ода за свободата, описваща одисеята на пет сестри тийнейджърки в Турция, бе другият фаворит на церемонията. Той грабна наградите за режисьорски дебют, най-добър сценарий, монтаж и филмова музика. "За мен това е огромна чест", заяви режисьорката на филма Дениз Гамзе Ергювен. "Мустанг" ще представи Франция в надпреварата за наградата "Оскар" за най-добър чуждоезичен филм.

"Маргарита" на Ксавие Жианоли донесе на Катрин Фро приза за най-добра актриса. Филмът бе отличен също с наградите за сценография, костюми и звук. "Сезар" за най-добър актьор получи Венсан Лендон за ролята си в "Пазарен закон". Арно Деплешен пък спечели приза за най-добър режисьор за филма си "Три спомена от младостта ми". "Бърдмен" на Алехандро Гонсалес Иняриту грабна отличието за най-добър чуждестранен филм.

За цялостно творчество бе отличен ветеранът легенда Майкъл Дъглас. Той зарадва публиката, произнасяйки цялата си реч при приемането на наградата на френски език.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай