Създателят на 4хС Николай Георгиев с нов проект

Създателят на 4хС Николай Георгиев с нов проект | StandartNews.com

"Ромео и Жулиета, сонет безсмъртната любов", "Албена или убийството на красивото у човека" (10 декември), "Невъзможната Ти, Невъзможната Аз" (17 декември), "Ах, Бродуей, Бродуей" (19 декември), "Снежанка" (22 декември). Това е декемврийската програма на Новия културен център в Пловдив.

"С избора на града за културна столица младите хора под тепетата ще получат възможност, която ще им позволи да реализират своите амбиции, творчески намерения и формите, в които искат да изразяват своето усещане към себе си и към света. Не по-малко ценен е опитът, който имахме в Пловдив, когато градът беше съпровождаща културна столица на Европа през 2000 г. Тогава театър-студио "4хС" беше един от най-активните български участници в програмата", казва Николай Георгиев. Той създава театър-студио "4хС" (Студио за Сценични Синтетични Средства) още през 1989 г. Тогава режисьорът прави нов театър и ново театрално образование в три степени - средна професионална (22-ро СОУ, София), професионална квалификация (Авторски театър към Софийски университет) и висша (Пловдивски университет), които възпитават актьори от ново поколение.
Започват турнета, фестивали, семинари, печелят номинации и награди, участват в международни прояви в Холандия, Дания и Полша, Австрия, Чехия, Словакия и Португалия, Украйна, Турция, Египет, Словения и др.

През 1994 г. Николай Георгиев поставя основите на специалностите "Синтетично сценично изкуство" и "Мениджмънт и продуцентство в областта на изкуството и културата" в Пловдивския университет. Познати на публиката лица като Орлин Павлов, Стефан Щерев и поп певиците Нети и Йоана Захариева са били част от този проект. През 1999 г. режисьорът създава и своя театрална трупа - театър-лаборатория "@лма@лтер" (към Софийския университет).

Сега новата арт сцена е в самото сърце на Стария Пловдив - на ул. "Съборна" 2. Там ще се играят не само постановките на трупата на театър-студио "4хС", а ще има и театрални ателиета за деца и възрастни. В арт галерията пък ще се представят млади пловдивски артисти. Арт клубът ще е място за срещи на артисти, художници, актьори, режисьори.

Театър-студио "4хС" не цели просто да изнася софийска продукция в Пловдив, а да създаде нова трупа тук - с пловдивски актьори и ентусиасти и да представи една изцяло нова програма на пловдивската публика. За тази цел театралните студия "4хС" стартират театрални ателиета за деца и възрастни, в които ще могат да се включат всички желаещи без значение от опита или образованието. Заниманията ще се провеждат в Стара Поща в стария град.

В театралните ателиета децата ще получат обучение в областта на музиката, пластиката, актьорското майсторство и сценично поведение - всичко под формата на игра. Обучението в ателиетата ще е 6 месеца и ще завършва със спектакъл, включен в месечната програма на Арт сцената "Пловдив - културна столица на Европа 2019". Успешно завършилите театралното ателие се ползват с преференции при кандидатстване в специалността "Авторски театър" в СУ "Св. Климент Охридски".

Театралните ателиета за възрастни ще обхващат три панела - пластика, говор и музика. Водят се от преподаватели, професори и студенти от специалността "Авторски театър" към СУ "Св. Климент Охридски". Преподаватели по аткьорско майсторство ще бъдат Николай Георгиев, Стефан Попов и Стоил Атанасов. Гост професори ще са проф. Стефан Танев, маестро Румен Бальозов, Людмила Дякова, доктор Митко Новков и др. Театралните ателиета за деца ще се провеждат два пъти в седмицата - събота и неделя от 11,00 до 14,00 ч., а за възрастни - от 15,00 до 18,00 ч.
Партньори на Арт сцена "4хП" са Община Пловдив и фондация "Пловдив 2019".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай