Със светещ рицарски парад откриват „Варненско лято”

Със светещ рицарски парад откриват „Варненско лято” | StandartNews.com

Варна. С пищна ритуална процесия и светещ рицарски парад откриват тазгодишното 22 –ро издание на международния театрален фестивал „Варненско лято". Уличният спектакъл е на италианската трупа „ДаДаДанг". Перкусионистите ще шестват с танци, скрити зад маски, което правят от тридесет години из най-големите европейски фестивали и градове.

В най-голямото артсъбитие, което започва в старта на сезона – на 1 юни, феновете на Мелпомена ще видят общо 35 спектакъла с класически и съвременни заглавия, паралелна програма с пърформанс, шоукейс, концерти и още много изненади.

Актрисата и артшеф на феста Цветана Манева представи тазгодишният селекционер на българския афиш – проф.Камелия Николова. Мотото на нейния подбор от 10 представления е „Театър и общество отново за хуманността", което е последната тенденция на европейските и световни сцени. В основната програма участват Народния театър с „Духът на поета". „Господин Пунтила и неговият слуга Мати" на Младежки театър, „Скъперникът" на Малък градски театър "Зад канала" , „Ревизор" на театъра – домакин" Стоян Бъчваров" др. Поканените спектакли от чужбина показват от класическата версия на „Хамлет" и „Крал Лир", защото светът чества 450 години от рождението на Шекспир, до най-добрата словенска пиеса за миналата година „Бесният локомотив". Специален акцент е американският спектакъл „Кадиш" по Нобеловия роман на Имре Кертес, в който изпълнението на еврейски песни ще бъде от варненското сопрано Даниела Димова, шефка на ТМПЦ край морето.

Кукленият театър във Варна ще покаже премиера на уникалния си спектакъл „Мълчаливи предания" по български митове и легенди с участие на групата за етномузика „Ирфан". Грандамата на българския театър Цветана Манева ще сподели своя 70-годишен юбилей и празник със зрителите във Варна в едно от най-новите си превъплъщения на сцена в постановката „Хората от Оз" на режисьора Галин Стоев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай